Cesta samuraje, rok desátý

Už několik měsíců to nade mnou viselo — blog, který jsem před deseti lety založil se blížil ke svému jubilejnímu výročí — a já jsem přemýšlel, jak tento tradiční článek pojmout.

V minulých letech jsem vždycky nějak zhodnotil daný rok, co se v mém profesním (a někdy i osobním) životě událo, často jsem přidal nějakou prognózu, či přání do budoucna. Vloni jsem z tohoto mustru vykročil — poprvé za tu dobu jsem si udělal jednoduchou statistiku všech článků, které jsem zde na blogu napsal.

Nakonec jsem dospěl k závěru, že k jubileu udělám také přehled těch uplynulých let. Ale jinak — rozhodl jsem se, že projdu všechny články a vždycky k určitému roku vyberu jeden, maximálně dva, které stojí za přečtení a přidám krátký komentář, proč si za nimi i po létech stojím.

Původně jsem si říkal, že k danému roku musím vybrat jen jeden článek, což bude takové crème de la crème, ale čím víc jsem nad tím přemýšlel, tím víc jsem viděl jeden rozpor — vybrat technický článek na úkor článků o teamleadingu, nebo obráceně. A tak, pokud k tomu došlo, vybírám pro ten rok článek z obou těchto oblastí.

Vítejte ve stroji času!

Rok první

Enterprise integrace, messaging

Rok kdy jsem začal psát blog SoftWare Samuraj, byl obdobím, kdy jsem se začínal nořit do světa systémových integrací a (převážně) webových služeb. To období trvá dodnes, i když původní technologie jsou buď mrtvé, nebo umírající. Každopádně, Enterprise Integration Patterns (EIP) jsou nesmírně nadčasové a minimálně polovina současných cloud patterns jsou jenom převlečený EIP.

(Ne)funkční tým

Blog jsem začal psát jako seniorní vývojář a juniorní team leader. Je několik knih, které mne v managementu silně ovlivnily a The Five Dysfunctions of a Team je jedna z nich. Nevybral jsem si ji tehdy náhodou a dodnes používám její principy i mimo pracovní kolektiv.

Rok druhý

Architektonické principy RESTu

Technicky jsem byl v té době hodně ponořený do světa webových služeb postavených na SOAPu a projekty, na kterých jsem tehdá pracoval, REST zapovídaly. Ale už tehdy jsem myslel na budoucnost a voilà, REST je posledních několik let mým denním chlebem. Tenhle článek bylo moje první seznámení s RESTem a hned jsem cítíl potřebu se o své znalosti podělit.

Kanban, zprávy z fronty

Druhý rok SoftWare Samuraje byl pro mne daleko důležitejší z hlediska project managementu, než kvůli technickým záležitostem — ten rok jsem totiž potkal Kanban, který jsem od té doby aplikoval na cokoliv, čím jsem se pracovně zabýval. Formálně, neformálně, pořád. Myslím, že je to nejlepší způsob, jak pracovat v malém softwarovém týmu.

Rok třetí

Gradle, moderní nástroj na automatizaci

Ten rok jsem se po čase opět vrátil k automatizačnímu nástroji Gradle a začal jsem ho používat kde to jen šlo. Tohle lehce evangelizační úsilí mi vydrželo v podstatě až do závěru mé Java kariéry. Dnes už je Gradle zase jinde a jeho migrace na Kotlin je krok správným směrem.

Jak se nabírají Javisti na Filipínách

Někdy v těch dobách jsem prožíval zlaté období, které jsem trávil technical hiringem. Napsal jsem o tom několik článků, ale žádný z nich není tak exotický jako ten, kde popisuju svůj pracovní výlet do Asie.

Rok čtvrtý

Code review checklist

Čtvrtý rok byl na úrodu článků chudý a tak není až tak z čeho vybírat. Nicméně článek o code review by patřil ke zlatému fondu v jakékoliv době — týmů, které kontinuálně bojují s code review je stále dost a dost a vysvětlovat k čemu to je a jak se to dělá je nekončící sysifovská práce.

Rok pátý

Jak dělám Java pohovor III: phone screen

Jelikož jsem v pátém roce publikoval jen jeden jediný článek, tak čistě formálně je to ten nejlepší článek, který jsem daný rok napsal. 🤭 A on není vůbec špatný. O tom, jak dělám technické interview jsem psal během let opakovaně a phone screen je jedna z důležitých komponent, kterou jsem si za ta léta vytvořil a vycizeloval.

Rok šestý

Programátor -> Vývojář -> Software Engineer

V tomhle roce jsem hodně přehodnocoval svou kariéru a přemýšlel, kam se posunout, co opustit atd. Často jsem přemýšlel nad svojí vlastní cestou, kterou jsem pracovně v IT urazil a postupně přišel s konceptem, který je popsaný v tomto článku. Zajímavé je, že dnes si opět říkám programátor.

Rok sedmý

Spring Security, SAML & ADFS: Úvod

Sedmý rok SoftWare Samuraje se nesl ve znovunalezení radosti z řešení technických problémů. Hodně jsem prototypoval a nasával nové technologie a znalosti. Je toho víc, co bych z technických článků vybral, ale asi nejtrvalejší se mi jeví miniseriál o SAMLu. Bylo to taky poprvé, kdy jsem si pořádně sáhnul na federated security.

Smutná zpráva o stavu IT trhu

Jestliže jsem v minulém roce přehodnocoval svou kariéru, byl tento rok časem uskutečnění té změny. Ponořil jsem se do víru IT pohovorů a byl to velmi tristní zážitek. Myslel jsem si, že za tu dobu, co píšu o technical hiringu se český trh třeba někam posunul… ale bylo to kruté vystřízlivění. Z dnešního pohledu bych ještě asi doplnil, že se na tom podílel i skrytý ageism.

Rok osmý

Golang micro-services, první ohlédnutí

S novým zaměstnáním přišly nové výzvy. Přesunul jsem se kompletně do cloudu a jako slepý k houslím jsem se dostal ke Golangu. Byla to láska na první pohled. Zbytek už je historie.

Rok devátý

Infrastructure as Code, lehký úvod

S nástupem DevOpsu se začalo objevovat spoustu zajímavých oblastí a Infrastructure as Code je jedna z nich. Vždycky jsem tíhnul k buildům a deploymentům, takže tohle jsem si nemohl nechat ujít. Jsem v tom tak dobrej, že to s kolegou dokonce vyučujeme na MatFyzu. 💪 🙄

Lead or Follow? 🤔 Bullshit!

Tím, jak jsem přehodnotil svou roli, potřeboval jsem se trochu vymezit vůči různým macho manažerům, kteří sice mají rad na rozdávání, ale životních zkušeností se jim zas až tak nedostává. Pravda, když víte, co chcete, tak vás tyhle týpci nemusí trápit. Ale občas mi to nedá někoho popíchnout. 😈

Rok desátý

Distribuovaný monolit

Vytváření monolitů má v IT obrovskou tradici a setrvačnost a je prorostlý hlavama lidí jako rakovina. Není jenom monolitická architektura… je toho mnohem víc. Jako správný Lucifer 😈 jsem se rozhodnul vnést světlo do temnoty.

Související články