věděli jste, že i v lednu můžete doma “sklízet” vlastní úrodu vitamínů — bez skleníku, bez drahých doplňků a prakticky za cenu vody? možná vám to přijde jako reklama ze starého časopisu, ale tahle metoda se fakt vrací do módy. nedávno jsme to probírali s kolegou v práci a i ten si domů pořídil „zelený parapet“ – tak říká klíčidlům na klíčení semínek. proč o tom teď všichni mluví a stojí za to se zkusit?
Proč jsou klíčky zase v kurzu?
Za socialismu je nakličovala půlka ulice, dneska je najdete v chladící vitríně v Lidlu nebo na trzích – sáček za 30 korun. Upřímně, na cenovce to člověku přijde jako malý zázrak. přitom vypěstovat si je doma zabere asi stejně času, jako zjistit, kdy vám jede ranní spoj. K tomu ještě pár faktů: klíčky obsahují až 5x více vitamínů než samotná semena, jsou plné minerálů, enzymů a (hlavně!) — jsou fakt čerstvé. znamená to mimo jiné, že vaše tělo má přes zimu šanci fungovat normálně, i když ovoce v obchodě vypadá spíš jako dekorace.
Co všechno můžete doma nechat naklíčit?
Možností je plný košík — nemáte-li alergii, zkuste třeba čočku, mungo, řeřichu, fazole (domácí favoritem je u nás cizrna, ale možná jsme nějací divní). Skvělé jsou i semínka ředkvičky, brokolice a vojtěšky – jen pozor na kvalitu, vybírejte bio, ne všechna zahradní semena jsou vhodná na jídlo. můj soused třeba klíčí hrášek, protože říká, že má „nejchutnější zelené výhonky“ – já jsem byl spíš pro brokolici, ale uznávám, že to je věc vkusu. Mimochodem, klikatkou starý obal od zavařovaček a kus gázy dokážete nahradit i drahé klíčidlo, až řeknete kamarádům, že to stojí pár korun, budou koukat.
Jak na to: jednoduchý postup pro každý parapet
- zalijte semena na noc do vody – nebo aspoň na 6 hodin. Malá semínka klíčí rychleji.
- ráno slijte, důkladně propláchněte. Nechte v misce/jar nebo klíčidle na světle, ale ne na přímém slunci. Oplachujte dvakrát denně. podle mé zkušenosti 3–5 dní a sklízíte zelený kobereček vitamínů.
- před jídlem ještě jednou propláchněte, klíčky můžete dát i do ledničky. Sypu si je na chleba, do salátu nebo do polévky na poslední chvíli – to doporučila i moje máma a zatím žiju…
Tipy z praxe (i ty, co jinde nenajdete)
- Pokud vám kysele zapáchají — radši vyhoďte. Lépe kupovat po malých dávkách a čerstvé nakličovat.
- Dá se využít i obyčejná PET lahev (stačí ustřihnout hrdlo a udělat dírky do víčka), fakt — viděl jsem to v našem domě u paní z přízemí.
- Experimentujte: někdo má doma misku, někdo klíčidlo – v podstatě šlo všechno, pokud dodržíte čistotu.
- Některé druhy (řeřicha, hořčice) klíčí i na vatě. Vypadá to na parapetu skoro jako malá zahrádka, akorát bez hlíny pod nehty.
- Ne každému vyhovuje stejný druh: doporučuju začít čočkou, tam je úspěch skoro zaručen, ale možná jsem jen měl štěstí…
Kdy má tenhle trik největší smysl?
osobně dávám klíčení největší smysl během ledna až března – prostě v období, kdy salát v obchodě stojí víc než čerstvá káva v kavárně, zelenina nemá chuť a vitamín D hledáme spíš v balení než na talíři. kdyby mi to neukázal “strejda” z vedlejšího vchodu, možná bych zimu zase přežil na těstovinách s kečupem. takhle aspoň pár týdnů do jara vypadám v práci méně unaveně, nebo si to aspoň myslím. v našem chatu se objevují i domácí recepty — jestli máte svůj trik, pište, jsem zvědav.
Co tím získáte (kromě zdraví)?
za pár korun máte doma čerstvý „superfood“. žádné plasty, převozy přes půl světa, chemie. upřímně – když mi dcera ráno sama požádá o „zelený chlebíček“, mám pocit, že mi něco vyšlo. a to už je v zimě skoro zázrak.
vyzkoušíte? nebo máte vlastní fintu, jak si v zimě udržet vitamíny? klidně napište do komentářů nebo pošlete fotku ze svého „parapetového záhonku“. v každém paneláku se najde někdo, kdo tenhle trik ocení. v podstatě – čím víc zeleně v zimě, tím líp…