možná si myslíte, že aby vám na balkoně něco pořádného vyrostlo, musíte kupovat semena za stovky nebo volat někoho s diplomem ze zahradnictví. Ale hádejte co – na minulý týden jsem náhodou zjistil, že s úplně obyčejnými věcmi z kuchyně to jde taky. A ne, není to další tip „naklíčte si čočku“. Tohle je vážně jednoduché, málokdo to zkouší a funguje to až překvapivě dobře.
Jak jsem na to přišel aneb životní faily mě něco naučily
Měsíce tři zpátky – kolega se smál, že nemám na okně jedinou kytku. Když jsem mu přiznal, že jsem utratil majlant za balíček 10 semínek bazalky a nevyklíčilo vůbec nic, poradil mi „zkus cokoli z kuchyně!“. Nevěřil jsem… Ale když už mi ležely loupané fazole Haricots v šuplíku, proč to nevyzkoušet. A ono to, světe div se, fakt vyrostlo.
Co všechno lze vysadit bez drahých semínek
Vy jste to určitě někdy četli: mrkev do vody, avokádo na párátkách. Ale reálně se to dá aplikovat na daleko víc druhů zeleniny a bylinek, než se uvádí v návodech na internetu (které, popravdě, většinou končí více klikem než úrodou).
- Fazole a hrách – Suché fazole od Vitany nebo Kauflandu vyklíčí klidně za 3 dny. Hrách vyloupaný z mraženého balení? Funguje taky!
- Česnek – Stačí vám stroužek, co začal klíčit. Zasaďte ho mělce, zalévejte a ani se nenadějete – máte zelené výhonky na polévku.
- Jarní cibulka – Kořenky nevyhazujte, postavte do skleničky s vodou (stačí z Tesca). Každých pár dní roste znova.
- Koriandr ze semínek na koření – Soused říkal, že to dělá už roky, jen je třeba semena nejdřív trochu rozmáčknout. Funguje to.
Jednoduchý postup, který zvládne i někdo, kdo tradičně zapomíná zalívat
V podstatě: namočte na noc, zasaďte do substrátu (klidně i ten nejlevnější ze Sapy), postavte na světlo, zalévejte ob den. Ani tady není žádné drama.
- Fazole, hrách, semena: Přes noc nechte nasáknout vodou. Zasadit 2 cm hluboko, zalít a zapomenout.
- Cibulka, česnek: Klíček nahoru, hlínu přitlačit zlehka. Zalít vodou z kohoutku – žádné speciální hnojivo.
- Bylinky – koriandr, petržel na „koření“: Semena trochu rozetřít mezi dvěma lžičkami, zase namočit a zasadit.
já třeba mám na okně plastové krabice od zákusků – pěstitelů v paneláku doporučuju víčko nevyhazovat, funguje jako parník, paráda. V prvním týdnu skoro nic, ale pak je najednou plno zeleného.
Co ještě opravdu funguje (a co už je na hraně)
V našem chatu jsme řešili, jestli má cenu pěstovat citrony z pecek. Jedna kolegyně tvrdí, že jí za rok vyrostlo keřík o půl metru – mně to ale nikdy nešlo. No, možná prostě nemám trpělivost. Každopádně s běžným kořením a zeleninou žádný problém zatím nebyl.
Tipy z vlastní kuchyně: Kde šetřit, kde přidat
- Hlídejte vlhkost – není třeba mlžit 4x denně. Když je substrát vlhký, už s tím neotravujte.
- Světlo je klíč – jižní okno v paneláku je lepší než rohová kuchyňka. Ale i na severu něco vyroste, jen pomaleji.
- Zkuste improvizovat – substrát z hobby marketu, kelímky od jogurtů, štítky vyrobené z krabičky od zápalek. Vážně, není třeba kupovat půlku Hornbachu.
Má tenhle „líný“ přístup nějaký háček?
Upřímně: někomu se občas (třeba mně…) načas pokazí celá várka, když záhon přeschne nebo si vzpomenete po týdnu. Ale jinak, pokud vás neštve, že ne vždy roste přesně to, co čekáte – stojí to minimálně za zkoušku. Na parapetu to navíc vypadá nečekaně optimisticky, což teď, když je zataženo třetí den po sobě, docela bodne.
korčeře, zkusil jsem to vy a podělte se v komentářích, co vám vyrostlo z „obyčejných“ semínek! Možná zjistíte, že i bez bio certifikátu si můžete doma vypěstovat bazalku, fazole, nebo i tu jarní cibulku – a ještě ušetříte.