Stalo se vám někdy, že listy vaší oblíbené monstera začaly zničehonic žloutnout? První myšlenka byla – přesadit, zalít nebo dát víc slunce. Taky jsem si to myslel. Ale upřímně? Minulý měsíc jsem objevil dost jednoduchou fintu, o které mi sousedka tvrdila, že “všichni na vesnici to znají už roky”. A světe div se – ono to většinou vážně funguje, i když možná mám prostě šťastnou ruku.
Proč vlastně žloutnou?
Žluté listy na pokojových nebo balkónových rostlinách – to je prostě česká klasika. Moje máma říká: „nejspíš jsi ji přelil(a)“. Je to často pravda, ale důvodů může být hromada. Od špatné vody, nedostatku železa až po “vystrašené” kořeny. Včera jsme o tom mluvili ve firemním chatu a padla i věta: „Asi si pořídím umělé, aspoň nebude žloutnout nic.“
- Přemokřená, nebo naopak vysušená půda
- Nedostatek živin (nejčastěji dusík, železo)
- Příliš přímé slunce nebo prudké kolísání teploty
- Voda se zvýšeným obsahem vápníku (tvrdá kohoutková voda)
Ve výsledku – může za to skoro cokoli. Ale když už problém řešíte, chcete něco JEDNODUCHÉHO, co většinu případů zachrání.
Ten trik s citronovou vodou – znáte ho?
Nechci znít, jako že jsem vynalezl kolo, ale opravdu u většiny mých rostlin pomohlo jednoduché okyselení zálivky. Žádná věda: Přidejte pár kapek citronové šťávy (opravdu stačí asi lžička na litr vody) do vody na zalévání. Pomáhá to hlavně v pražských bytech, kde kohoutková voda bývá dost tvrdá.
Stačí zalévat touto směsí jednou za měsíc. Rostliny mají rázem lepší přístup k živinám, protože železo se jim v kyselejším prostředí vstřebává snáz. Efekt? Po dvou týdnech jsem pozoroval výrazně méně žlutých listů a nové listy měly parádně sytou barvu.
Jasně, můžou existovat výjimky – některým sukulentům, například aloe, tahle metoda úplně nesedí. Ale u dracény, monsterky nebo obyčejného fíkusu to vážně pozvedlo náladu celé domácnosti. i když možná se mi to jen zdálo…
Jak na to? Tři jednoduché kroky
- Do džbánu s vodou (nejlépe odstátou) vymačkejte půl lžičky citronové šťávy na litr.
- Dobře promíchejte – fakt nešetřete mícháním, jinak vám zůstanou kapky dole.
- Zalijte rostliny tak jako obvykle, nejlépe ráno nebo večer, kdy nejsou v plném slunci.
Osobně zkouším toto zalévání každé tři týdny – v létě častěji, v zimě vůbec. Kolega ve vedlejší kanceláři dokonce místo citronu používá jablečný ocet (jen opravdu pár kapek!). Každému sedí něco jiného, ale podle místních diskutérů to většinou zabírá – nebo aspoň lepší pocit v bytě zůstane.
Další rady, které stojí za pokus
- Při podezření na přelévání si dejte týden pauzu od zálivky.
- Listy pravidelně otírejte vlhkým hadříkem – městský prach stíní a rostliny trpí víc, než čekáte.
- K lokálním žlutým flekům: často pomůže prostě odstranit nejhorší listy. Nové většinou vyrostou zdravé.
- Voda z filtru Brita nebo balená kojenecká voda je pro citlivé rostliny fajn, kdyby moc zlobili.
Možná si říkáte, že je to celé babská rada – tak trochu to je. Ale když vidíte, že papyrus zase roste jako šílený, začnete pátrat, proč jste na to nepřišli dřív.
Kdy je čas vzdát se a začít znovu?
Nechci vám kazit náladu, ale jestli listy žloutnou, opadávají a stonek je měkký jak pečivo z Lidlu po týdnu – většinu zázraků už nezachráníte. Pak už je na čase zkusit řízkování, nebo si pořídit nové zelené kamarády.
Víceméně platí: když ochota něco zkusit převyšuje cenu rostliny, experimentujte. Vždy někde číhá tip, který každou pokojovku třeba ještě překvapí…
Máte taky nějaký ověřený trik, který vám už zachránil domácí džungli? Pište do komentářů – nebo si článek hoďte do uložených, až to vaše monstera zase rozjede žlutou sezónu. Vlastně — nikdy nevíte, kdy se to bude hodit.