Věřili byste, že to, co většina lidí hází do koše, může zachránit vaše pokojovky před žlutými listy nebo je postavit doslova na nohy? Nedávno jsem v našem domovním chatu narazil na debatu o použití cibulových slupek na zahradě. Trochu jsem tomu nevěřil, ale – jak už to v Brně bývá – se sousedi hned přišli podělit o zkušenosti i omyly.
Proč cibulové slupky vůbec sbírat?
Cibuli má doma skoro každý — od Olomouce po Ostravu. Ale její slupky většinou letí rovnou do koše. A to je škoda. Obsahují totiž flavonoidy, draslík, vápník i hořčík. Nedávno jsem někde četl, že v některých regionech se slupky prodávaly na trhu jako levné hnojivo… Možná je to stará pověra, ale podle vědců z Mendelovy univerzity látky ve slupkách opravdu povzbuzují růst kořenů a zlepšují zdraví půdy.
Jak je používat? Praktické tipy (i co raději nezkoušet)
- Cibulový výluh: Nasypte slupky (ze 2–3 cibulí) do litrové sklenice, přelijte vlažnou vodou, nechte 24 hodin stát a pak zalijte kytky. Používám na pokojovky i jahody na balkoně. Stačí jednou za měsíc — víc prý škodí, hlavně u mladých sazeniček.
- Suché slupky do substrátu: Pokud pěstujete třeba rajčata na terase, stačí při přesazování přimíchat trochu suchých slupek přímo ke kořenům. Nejenže posílí půdu, ale údajně i plaší některé škůdce. Kolega z Plzně říká, že slimáci se mu od té doby vyhýbají, i když já si tím fakt nejsem jistý…
- Kompostování: Cibulové slupky rozbíhají rozklad — takže pokud máte zahradní kompost, přidejte je tam. Ale pozor: nikdy nedávejte zbytky cibule včetně dužiny do vermikompostu, žížaly ji moc nemusí a substrát rychle kyseleje.
Proč (někdy) cibulové slupky spíš vynechat?
Ne všechny rostliny reagují stejně. Například u citlivějších orchidejí mám spíš opačné zkušenosti – jednou jsem výluhem zalil dendrobium a výsledek? Listy zhnědly během týdne… Třeba to byla náhoda, ale od té doby už s exotikou radši neexperimentuju. Takže: zkoušejte na kousku, nikoliv na celé sbírce.
V našem zahrádkářském fóru se někdo ptal, jestli lze cibulovými slupkami zahnat plísně — tady bych byl opatrný. Vědecké důkazy spíš chybí, a některé domácí rady jsou prostě… no, optimistické.
Tipy z praxe (aneb co vám v hobby marketu neřeknou)
- Na růže a bobule: Zkuste výluh nalít ke kořenům růží nebo malin. V naší skupině na Facebooku psali, že plody byly loni větší a sladší – i když jestli to bylo výluhem, nebo počasím, těžko říct.
- Podzimní listy: smíchejte slupky s listím při podzimním úklidu záhonu — rozpadnou se spolu a zlepší vám půdu do jara.
- Přirozený odstrašovač: Někteří používají slupky i v bytě u okenních truhlíků proti mšicím. Výsledky jsou různé, mně to moc nefungovalo, ale sousedka si nemůže vynachválit.
Co z toho plyne?
Na minulý týden se mi povedlo poprvé zalít své chili hrnky výluhem – a vážně působí svěžeji. Možná mi prostě přeje počasí… V každém případě, cibulové slupky jsou nejlevnější „zázrak“, který doma najdete. Navíc neriskujete téměř nic (snad kromě zápachu v kuchyni).
Zkuste to taky, a podělte se do komentářů, jak vám to šlo. nebo jestli znáte nějaký lepší domácí „botanický trik“. Však víte — občas to nejlepší leží přímo na dně odpadkového koše…