Dali byste ruku do ohně za to, že vaše zahrada letos přežije bez mšic? Nerad bych vám bral iluze, ale podle Míry z vedlejší zahrádky, „vždycky se někde objeví, jako když na zavolanou.“ Nedávno jsem četl něco, co mi vážně utkvělo — běžné chemické postřiky nejenže často nefungují, ale taky můžou zničit užitečné brouky. No a upřímně, kdo chce jíst salát s příchutí pesticidu?
Jak mšice ničí vaše rostliny a proč je nehubit chemicky
Mšice nejsou jen drobní nevinní návštěvníci — v našem zahrádkářském chatu se už měsíc řeší, proč i vzrostlé keře chřadnou. Vysávají z rostlin šťávu, přenášejí viry a zanechávají na listech lepivou medovici. Nakonec jste rádi, že vám něco zbyde do mísy.
Obvyklá rada z obchodu? Postřik nebo chemie. Jenže… tady si dovolím pochybovat. Zkušenost? minulý rok jsem to zkusil — mšice přežily a do týdne nebyly včely široko daleko. možná jsem jen smolař, ale podobně to líčil i kolega z práce.
Co opravdu funguje: Jednoduchý trik z domácnosti
Teď přijde to zajímavé. Na mšice totiž platí něco, co už dávno máte doma. Slyšeli jste o „mýdlové vodě“? Já taky, ale nikdy jsem to nebral vážně… než jsem to zkusil. Stačí rozředit obyčejné tekuté mýdlo (žádné antibakteriální, žádná bionafta, prostě klasika) — 1 polévkovou lžíci na 1 litr vlažné vody. Touhle směsí postříkáte napadené části rostlin, hlavně spodní strany listů. Teď pozor, někoho možná známý varovali: „To ti spálí kytky!“ Taky jsem se bál, ale loni v červnu — když už jsem byl zoufalý — jsem vzal odvahu a fakt to pomohlo.
- V ideálním případě postřik provádějte večer nebo za zataženého dne.
- Za 2 dny mšice prostě zmizí. Pokud ne, opakujte ještě jednou.
- Jestli jste pečliví, umyjte ošetřenou zeleninu před jídlem — ale není to na škodu jako chemie.
Důležité: Nepoužívejte příliš koncentrovanou směs, mohl byste poškodit listy. Stačí opravdu málo — já naposledy měl ředění „od oka“ a všechno šlo hladce, no, snad kromě jedné papriky, ta měla flek, možná bývala slabá už předtím.
Alternativy: Co říkají zkušené sousedky a místní komunitní zahrady
Můj soused na Smíchově má ještě fintu s česnekem — prý rozmačká 5 stroužků, zalije litrem vody, nechá přes noc a postřiká. Já osobně nemám ten česnek rád — zůstane pach i na rajčatech. Kamarádka z Roztyl doporučuje kopřivový nálev („klidně i trochu fermentovaný, mšice to fakt nesnáší!“). Nedávno v jednom pražském komunitním fóru doporučovali i odvar z tabáku — tady pozor, některé rostliny na to reagují špatně.
Jak předcházet invazi mšic?
Prevence je u mšic zlatá. Lákavé je nechat přírodu, ale pár jednoduchých kroků opravdu pomáhá:
- Přilákejte na zahradu slunéčka sedmitečná (nabídněte jim úkryty, nehubte je postřikem!)
- Průběžně kontrolujte mladé výhonky, kde mšice začínají — minutu týdně a budete v klidu.
- Sázejte bylinky do záhonů (například levanduli, která mšice odrazuje — ověřeno na vlastní oči, i když někdo tvrdí, že je to jen placebo…)
A malá rada na závěr: Nepropadejte panice. Je normální, že se mšice někdy objeví. Ale kombinace trochu trpělivosti, jednoduchých domácích prostředků a selského rozumu funguje často lépe než cokoliv jiného.
Víc hlav víc ví: napište mi do komentářů váš trik na mšice!
Zkoušeli jste už mýdlovou vodu, nebo máte nějaký regionální recept od babičky z Jihlavy? Klidně napište pod článek — nebo si to někde uložte pro příští sezónu. Třeba to příští rok bude úplně jinak… V každém případě − přeji vám co nejvíc zdravých rajčat a méně mšic.