Jedlé květiny v obývaku? Nový trend láme rekordy na sociálních sítích

Jedlé květiny ozdobí i ochutí váš obývák! Jak je pěstovat doma, co (ne)jíst a na co si dát pozor – české zkušenosti a tipy v článku.

Věděli jste, že letos je v Česku víc zájemců o semínka jedlých květin než o klasické bylinky? A teď to nekvete jen na zahradě — domácí „květožrouti“ zaplavují Instagram a skupiny na Facebooku, hlavně že je to všechno eco, zero waste a taky trochu fancy. kdyby mi to někdo řekl před třemi lety, asi bych se smál.

Jenže minulý týden mi kamarádka ukazovala violky v čaji a já zjistil, že možná trochu zaostávám. No tak jsem to začal zkoumat… A hele, není to jen váza a fotka do storýček. Pojďte zjistit, proč jedlé květiny v obýváku nejsou žádný úlet!

Proč všichni pěstují jedlé květiny?

  • Jsou stylové. Fakt. Instagramové dobroty s růžovým okvětním plátkem mají o 70 % víc lajků než obyč špenátové smoothie (četl jsem v Živě.cz, i když možná trochu kecali…)
  • Jsou multifunkční. Ozdobíte zákusek — máte šmrnc. Chcete si dát domácí limonádu? Kapnete levanduli a vaši hosté to budou sdílet jak diví.
  • Jsou zdravé. Růže nebo měsíček mají vitamíny a antioxidanty. Moje babička by řekla: „Lepší než tabletky z lékárny, jen si dej pozor na blešivce.“ Jaká je realita? No, jednou jsem se přejedl chrpy a nic moc…

edible flowers living room Czech lifestyle

Které květiny můžete pěstovat i jíst?

Není to rocket science, ale stejně doporučuju nebýt úplně punk a něco si o tom předem přečíst. Na našem sídlišti teď mezi paneláky frčí hlavně:

  1. Měsíček lékařský — žluté nebo oranžové plátky, chutí připomínají něco mezi salátem a něčím hořkým. Někomu jede, jinému vůbec. Zkuste přidat do risotta, uvidíte.
  2. Violky (fialky) — jemné, skoro až nasládlé okvětní lístky. Lidi z Brna mi říkali, že je dávají na dorty i do zmrzliny.
  3. Levandule — upřímně, mně voní spíš ve skříni, ale v některých regionech (třeba kolem Znojma) ji dávají do pečiva a džemů. Je to hodně o zvyku.
  4. Sedmikráska — klasika ze školky. Děti je pojídají od jara do podzimu a přežily, tak proč ne my?
  5. Kandované růžové lístky — pokud vás zlákají vintage filmové sladkosti, tohle je ono. Recept mám od tety z Vysočiny, ale čas na kandování najdete fakt jen o prodlouženém víkendu.

A drobný tip: nikdy netrhejte květy u silnice nebo z veřejných parků. Co jsem slyšel, některé městské firmy používají chemii, co fakt do čaje patřit nebude.

Jak si udělat květinový „minizahrádku“ doma?

Nepotřebujete haciendu za Prahou. Stačí parapet, truhlík a trochu trpělivosti — a pokud bydlíte v Ostravě jako já, tak dost světla (jo, to je ta potíž…). Zkusil jsem několik způsobů a tady je, co mi fungovalo a co absolutně ne:

  • Truhlík s univerzálním substrátem — úplná pohoda, violka i měsíček rostou jak divé.
  • Květináč z IKEA — podle sousedky z pátého patra nevydrží víc jak dvě sezóny, ale na začátek v klidu.
  • Semenářství Chladek — jejich semínka mi klíčí nejlíp, i když možná mám prostě štěstí.
  • Třetí tip: mulčujte povrch keramzitem, prý to odpuzuje mušky. Asi. Mně to mušku neodradilo, ale vypadá to profi.

home mini edible flower garden Czech apartment

Na co fakt bacha?

Pár varování jsem zažil na vlastní kůži i na chatu zahrádkářů (skupina v Messu). Za prvé — ne každá krásná květina je jedlá. Konvalinka nebo náprstník do jídla nikdy. Za druhé, chemie — pokud kupujete kytičky, třeba z květinářství, většina je na postřiku. Jen domácí „bio“ jde na talíř. A poslední rada od mého kolegy — alergici, zkuste nejdřív mikrodávku!

Inspirace: Jak květiny využít v kuchyni?

Letní saláty, dezerty a ozdoby na drinky — to je základ. Kamarádka dává okvětní lístky fialky i do domácího octa, někdo tvoří ledové kostky s měsíčkem (super do limonád na pikniku — což takhle na Náměstí Svobody?). Někdy i obyč páteční večeře vypadá díky květům hned líp. i když uznávám, po pár týdnech už to není taková exotika, ale pár lajků to vždycky donese. nuže…

Chcete zkusit vlastní jedlou mini louku v obýváku? Dejte mi vědět v komentáři, co se vám (ne)povedlo — nebo pošlete fotku své verandy s květy!