Expertka varuje: takhle zimní přikrývání zahubí černý rybíz

Přikrýváte černý rybíz na zimu? Můžete mu víc uškodit než pomoci. Expertka radí, jak keře opravdu chránit a čemu se vyhnout – praktické tipy i varování.

Věděli jste, že černý rybíz je stejně odolný jako starej Favorit za dob sněhových kalamit? Ale i ten nejodolnější keř můžete v zimě přikrýt tak, že mu víc uškodíte než pomůžete. Možná vám to taky říkala babička – zakrývej keře, jinak zmrznou! Jenže podle nejnovějších zkušeností zahrádkářů (a potvrzuje to i expertka z Brna, která má víc rybízu než kolik je v Bille sáčků s rozinkami), některé způsoby zimního zakrývání jsou fakt cesta do pekel.

black currant bush covered with snow

Je vůbec nutné černý rybíz chránit před zimou?

Nad tímhle bodem se ještě před měsícem hádala polovina našeho komunitního zahradnického chatu. Někdo tvrdí: „Nech to být, ať to přežije samo!“ Druhá půlka se bojí, že budou mít na jaře místo keřů jen černé větve – doslova černé rybízy. Pravda? Černý rybíz je oproti malinám nebo broskvím fakt tvrďák. Pokud nebydlíte na Sněžce (nebo v Orlických horách, kde jste rádi, že přežijete vy), keř většinou zimu zvládne bez drama. Podle expertky z Ústavu ovocnářství Mendelovy univerzity ale existují dvě situace, kdy zakrývání smysl má:

  • Pokud máte mladé sazenice vysazené na podzim.
  • Když přijde extrémní zima bez sněhu (–20 °C a víc, což už i v Jeseníkách je spíš vzácnost…)

V ostatních případech platí – méně je více.

Jaké zimní přikrývání je opravdu rizikové?

Na tohle téma se v naší facebookové skupině „Zahrádka v paneláku“ několikrát vedly téměř hádky. Někteří sází na staré koberce, druhá část na igelit, třetí na mulč z jehličí. Osobní zkušenost: minulý rok jsem zkusil dát na mladý keř vyřazenou deku, kterou mi dala teta z Olomouce. Výsledek? Plíseň, polámané větve a nula ovoce. Takže – co radí expertka?

  • Igelit a neprodyšné fólie: nebrat. Pod igelitem se keř v prvním větším lednu doslova zapaří. Vzniká plíseň – a to je pro rybíz konečná.
  • Příliš silný mulč. Silná vrstva listí nebo pilin může být líheň pro myši (letos jich mám na zahradě tolik, že by mohla vzniknout myší olympiáda). A když začnou ožužlávat kůru – keř „utne“ už v březnu.
  • Stará koberce, neprodyšná textilie. Keř se dusí, pod dekou se drží voda, která při tání sněhu napáchá víc škody než užitku.

Naopak mírné zakrytí chvojím (smrkovým, borovicovým) dává smysl – ale jen na mladých keřích a v hodně studených oblastech. Jinak… „Nechte rybíz žít,“ říkala mi kolegyně z Litomyšle. Asi ví, o čem mluví.

wrong winter covering of currant bush, covered with plastic and carpet

Co tedy dělat? Praktické tipy pro přežití keře

Pokud vám jde o jistotu, držte se jednoduchosti – v tomhle je černý rybíz tak trochu synonymum pro „méně starostí, víc úrody“.

  • Pokud keř roste na návětrné straně, můžete kolem něj zapíchnout několik větví chvojí – prostě zabráníte, aby ho rozlámaly závěje.
  • Mladé sazenice pokryjte MAXIMÁLNĚ 5 cm jemné mulče – třeba posekanou trávou nebo listím, ale jen lehce, ať dýchá.
  • Zkontrolujte, že kolem keře nejsou hromady odpadu, plevele, překvapivě ani krabice od mléka (občas to tam někdo „zapomene“).
  • Nevytvářejte fóliové skleníčky kolem keře – potřebuje vzduch, jinak máte místo keře plesu… no, asi mi rozumíte.

Jinak řečeno: černý rybíz zvládne zimu sám. A pokud na jaře uvidíte pár omrzlých konců, ostříhejte je – keř to zvládne, možná i líp, naroste hustší. Aspoň tak mi radila máma – a ta má rybízu každý rok kýble.

Na závěr: méně je opravdu víc

Když to shrnu, v zimě je u černého rybízu největší chybou úplná přehnanost. Přikrýt – ano, ale s rozumem. Nejlepší je nesnažit se vymyslet nový způsob, jak ošálit přírodu. Spíš keři věřit. A když něco přeženete, keř vám to dá většinou na jaře vědět – a dost možná přežije! V našem sdíleném chatu teď letí tip: „Radši si připravte marmelády, než dekou přidusit úrodu ještě před jarem.“

Máte vlastní zkušenost? Nebo tip, jak ochránit rybíz a nepřijít o něj? Napište dolů komentář nebo hoďte fotku do chatu… v zimě je stejně víc času koukat na cizí zahrady, než makat na té svojí. No vy víte.