Šéfkuchaři vždy přidávají špetku soli do kávy – důvod vás překvapí

Mysleli jste si, že vaše ranní káva nemůže chutnat lépe bez drahého mlýnku nebo prémiových zrn? Už jste možná vyzkoušeli všechny možné příchutě a postupy, a přesto něco chybí. V nejlepších pražských restauracích jsem objevil překvapivý zvyk – špičkoví kuchaři přidávají do kávy miniaturní množství soli. A důvody jsou fascinující.

Proč sůl v kávě není bláznovství, ale věda

Při své návštěvě kuchyně vyhlášené restaurace Field jsem zpozoroval něco neobvyklého. Šéfkuchař automaticky přidal neviditelnou špetku soli do právě připraveného espresa. Na můj překvapený výraz reagoval: „To je to nejlepší, co pro kávu můžete udělat.“

Nejde o žádný moderní výmysl. Beduíni na Blízkém východě přidávají sůl do kávy už staletí. Ve skandinávských zemích je to běžná praxe u rybářů. Ale proč?

Sůl chemicky blokuje receptory hořkosti na našem jazyku. Díky tomu se potlačí nepříjemná přepálená chuť, ale zachovají se všechny jemné tóny a nuance kávy.

Co přesně sůl v kávě změní?

  • Dramaticky snižuje hořkost a kyselost
  • Zvýrazňuje přirozenou sladkost kávy (i bez cukru)
  • Umocňuje jemné chuťové tóny jako čokoláda, oříšky nebo ovoce
  • Dává kávě plnější tělo a zakulacenější chuť

Když jsem tento trik vyzkoušel doma na běžné kávě z Kauflandu, rozdíl mě ohromil. Káva za 80 Kč/balení najednou chutnala jako specialita z řemeslné pražírny.

Jak správně přidat sůl do kávy (bez toho, aby chutnala slaně)

Nejčastější chybou je přidání příliš mnoha soli. Jde o tak malé množství, že byste ho jazykem samostatně vůbec neměli detekovat.

Ověřený postup pro dokonalý výsledek:

Na jeden šálek kávy potřebujete:

  • Naprosto minimální špetku (asi jako špička párátka) kvalitní mořské nebo himalájské soli
  • Ideálně jemně mleté, aby se dokonale rozpustila

Existují dva způsoby, jak sůl přidat:

Metoda 1: Přidejte mikroskopickou špetku soli přímo k mleté kávě před zalitím vodou. Tento způsob používají v kavárně EMA espresso bar v Praze.

Metoda 2: Přidejte nepatrné množství soli do již připraveného nápoje a jemně zamíchejte. Lepší pro začátečníky, kteří si nejsou jistí množstvím.

Šéfkuchaři vždy přidávají špetku soli do kávy - důvod vás překvapí - image 1

V mé praxi funguje lépe první způsob – sůl má čas správně se integrovat během procesu extrakce.

Kde tento trik funguje nejlépe (a kde ne)

Tento špetka soli změní život především těmto kávám:

  • Běžným značkám z supermarketu (Jihlavanka, Tchibo, Jacobs)
  • Tmavě praženým směsím (včetně většiny českých „turků“)
  • Přeextrahované kávě, která stála příliš dlouho
  • Kávě ohřívané v mikrovlnce, která získala kovovou pachuť

Naopak opatrně u výběrových světle pražených káv z malých českých pražíren jako Nordbeans nebo doubleshot. Tyto speciality za 200+ Kč jsou již chuťově vyvážené a sůl by mohla potlačit jejich unikátní profil.

Můj experiment: Jak reagovali Češi na kávu se solí

Minulý měsíc jsem uspořádal slepý test v naší redakci. Připravil jsem dvě kávy ze stejných zrn – jednu klasicky, druhou s mikroskopickou špetkou soli.

Výsledky? Z 12 kolegů 10 preferovalo verzi se solí, aniž by věděli, v čem je rozdíl. Komentáře byly pozoruhodné:

„Ta druhá káva je mnohem jemnější, jako bych do ní dal cukr, i když je černá,“ poznamenal Tomáš z marketingu.

„Konečně cítím ty tóny karamelu a čokolády, o kterých se píše na obalu,“ přiznala Lucie z účetního.

Nejzajímavější bylo, že nikdo nepoznal přítomnost soli – všichni jen vnímali, že druhá káva chutná lépe.

Praktický tip pro běžné kávovary

Pokud používáte běžný překapávač či automat, jako většina českých domácností, zkuste tento trik: Na jeden litr vody v zásobníku přidejte malou špetku soli (asi 1/8 lžičky). Tento způsob používají v mnoha hotelových restauracích v Praze a Brně.

Šéfkuchaři vždy přidávají špetku soli do kávy - důvod vás překvapí - image 2

U oblíbených kapslových kávovarů jako Nespresso nebo Dolce Gusto můžete přidat nepatrnou špetku přímo do šálku před nebo těsně po extrakci.

Další šéfkuchařské triky pro lepší kávu

Když už jsme u vylepšování kávy, při svých návštěvách českých restaurací a kaváren jsem zaznamenal i další zajímavé postupy:

  • Špetka skořice přidaná k zrnům před mletím (oblíbené v kavárně Café Louvre)
  • Kapka vanilkového extraktu do černé kávy
  • Trocha kardamomu (populární v brněnských kavárnách)
  • Nepatrné množství másla pro hedvábnější texturu (inspirované bulletproof kávou)

Ale upřímně? Nic z toho nemá tak dramatický efekt jako právě ona nenápadná špetka soli.

Proč to stále není běžná praxe?

Kdyby tento trik fungoval tak dobře, proč ho nepoužívají všechny kavárny? Částečně jde o tradici a předsudky. Většina lidí reaguje na spojení „sůl a káva“ stejně nedůvěřivě jako já před pár lety.

Navíc mnoho českých baristů se bojí experimentovat, aby nepůsobili „neodborně“. Ovšem světoví šéfkuchaři, kteří se zaměřují výhradně na chuť, nemají takové zábrany.

Další důvod? Některé prémiové kavárny se obávají, že by zákazníci mohli zjistit, jak snadno lze vylepšit i průměrnou kávu za zlomek ceny specializovaných směsí.

Závěr: Promění tento trik vaši ranní rutinu?

Příště, až budete připravovat svůj ranní šálek, vyzkoušejte tuto jednoduchou změnu. Není třeba kupovat drahý kávovar nebo speciální zrna – stačí mikroskopická špetka soli, kterou máte právě teď v kuchyni.

Možná zjistíte, jako já, že některé kulinářské mýty stojí za to zpochybnit. A možná se přistihnete, že si po letech konečně vychutnáváte kávu bez mléka a cukru.

Už jste někdy slyšeli o tomto triku? Nebo máte vlastní neobvyklý způsob, jak vylepšit chuť kávy? Podělte se v komentářích – jsem zvědavý na vaše zkušenosti!