Zajímá vás, co mají společného vaše ranní káva, bramborová slupka a orchidej v obýváku? Na první pohled asi nic. Ale – tady to začíná být zajímavé. Právě tyhle zdánlivé zbytky z kuchyně dokážou s vašimi rostlinami hotové zázraky. a přitom stojí doslova pár korun.
Proč už nekupuji drahá hnojiva? Můj „aha-moment“ v kuchyni
Popravdě, ještě před pár měsíci jsem byla jedním z těch zoufalých zahrádkářů, co v hobbymarketu postávají u regálu s hnojivy a kroutí hlavou nad cenovkami. Zároveň mi bylo líto vyhodit hrst slupek z brambor – nějak mi to prostě přišlo škoda. A tak jsem si řekla: co kdybych zkusila dát rostlinám šanci růst levně a domácí cestou?
Naše babičky beztak hnojiva z obchodu neznaly a všechno (většinu času) prosperovalo. Tak jsem začala pátrat, co se u nás traduje i co píšou v internetových diskuzích z Česka. Odpověď mě bavila čím dál tím víc – doma vyrobené hnojivo prý někdy funguje dokonce líp než cokoliv „značkového“. Ale upřímně: možná to neplatí úplně na všechny typy rostlin, zkušenosti se liší – doma byste měli vystřídat víc metod a sledovat, co sedí právě vám.
Co vám v kuchyni opravdu rozkvete: 3 základní domácí hnojiva
- Voda po vaření brambor nebo rýže: Klidně ji nechte vychladnout a použijte na zalévání pokojovek nebo zeleniny. Obsahuje minerály, které byste jinak vyhodili – a podle mé kolegyně díky tomu letos rozjela i lenivé petúnie na maximum.
- Kávová sedlina: Nevyhazujte ji — pokojové rostliny ji milují! Přisypte do substrátu, ale pozor, je lepší ji trochu vysušit, ať se netvoří plíseň. V našem domě to zkouší všichni, mateřídouška prý takhle krásně houstne.
- Banánová slupka: Zejména pro kvetoucí druhy — na slupku nalejte litrový džbán vody, nechejte 2 dny louhovat a tím pak zalévejte. Moje máma už roky tvrdí, že proto má vždy nejbujnější rajčata v ulici.
Možná se budete divit, ale v našem chatovém zahradnickém klubu na WhatsApp tohle fakt letí. Lidi se předhánějí, kdo přihnojí víc eko a levněji. A každý má svůj osobní trik…
Co na to (nejen) soused? Opravdu to funguje?
No, zkušenosti se různí. Můj soused například tvrdí, že mu odvar z kopiště na kávu zachránil umírající fikus. Já zase nedávno zjistila, že bramborová voda je na pokojovky super, ale na bylinky už mi dvakrát nezabrala – asi to chce víc experimentovat.
Abych byla fér – u rostlin, které mají zvláštní nároky (např. sukulenty nebo kaktusy), bych zůstala spíš u speciálních směsí. Ale pro většinu běžných pokojovek i pro rajčata na balkoně mi tenhle trik prostě už pár let šetří čas — a hlavně peněženku.
Postup, na který nepotřebujete ani laboratoř, ani YouTube
- Vodu po vaření (hlavně nesolit při vaření!) nechte vychladnout
- Kávovou sedlinu rozprostřete na talíř a nechte ideálně přes noc proschnout
- Banánové slupky nakrájejte, nechte máčet ve studené vodě – po dvou dnech scedíte a zaléváte
Při používání „kuchyňských hnojiv“ nezapomeňte zalévat střídmě – stejně jako u kupovaných přípravků platí, že méně je někdy víc. Pokud si nejste jistí, zkuste to nejdřív na jedné rostlině a sledujte výsledek.
Vyplatí se to? Podle mě ano – ale zkusit musí každý sám
Suma sumárum: domácí hnojiva jsou téměř zdarma, ekologická a většinou fungují, pokud víte, jak na to. Kupte o jednu věc méně, buďte „třeba“ na jaře trochu experimentátor – rostliny vám to možná vrátí krásnějšími květy. No a když ne… tak aspoň ušetříte za drahé hnojivo, které vás v obchodě nebaví kupovat.
A co vy – máte svůj domácí osvědčený trik, který vám funguje roky? Napište do komentářů, co vám rozrostlo balkon!