Možná jste si všimli, že uvařit dokonalé vejce není tak snadné, jak se zdá. Bílky se rozpadají, skořápka se po uvaření přilepí nebo žloutek není tak krémový, jak byste si přáli. Při návštěvě kuchyní nejlepších pražských restaurací jsem objevil jednoduché tajemství – šéfkuchaři přidávají do vody obyčejný ocet. Tento jednoduchý trik může způsobit revoluci ve vašich snídaňových rituálech.
Co se vlastně stane, když do vody přidáte ocet?
Během své cesty po pražských kuchyních jsem se ptal: proč ocet? Odpověď byla překvapivě jednoduchá a vědecky podložená. Ocet, který je výrazně kyselý, pomáhá bílku rychleji koagulovat (srážet se). To je zvlášť důležité při přípravě ztracených vajec.
Když jsem sledoval přípravu v restauraci Café Savoy, šéfkuchař mi vysvětlil, že kyselé prostředí způsobuje, že proteiny ve vaječném bílku se pevně spojí, místo aby se rozptýlily do vody. Je to jako když přidáte tužidlo do vlasů – struktura se zpevní a drží tvar.
Ale výhody octa nekončí jen u ztracených vajec. I při vaření vajec ve skořápce se ukázalo, že:
- Ocet změkčuje skořápku, což usnadňuje pozdější loupání
- Pomáhá zastavit praskání vajec během vaření
- V případě prasklin zabraňuje vytékání bílku do vody
Jaký ocet používat a v jakém množství?
„Nejčastější chybou domácích kuchařů je přidání příliš velkého množství octa,“ poznamenal šéfkuchař z Esky, kde jejich vaječná snídaňová menu jsou vyhlášená po celé Praze. „Pak vejce chutná po octu, a to nikdo nechce.“
Po experimentech v několika restauracích jsem zjistil ideální poměr:
- Na 1 litr vody stačí 1-2 polévkové lžíce běžného octa
- Pro jemnější chuť můžete použít bílý vinný ocet, který je oblíbený v restauraci La Degustation
- Jablečný ocet je také dobrá volba a navíc dodává velmi jemné aroma
Důležité je ocet přidat do vody před tím, než začne vřít – tím dosáhnete rovnoměrného rozptýlení v celém objemu.
Jak připravit dokonalá ztracená vejce jako v Café Imperial
V Café Imperial připravují denně desítky porcí dokonalých ztracených vajec. Jejich metoda je jednoduchá, ale vyžaduje preciznost, jak mi ukázal tamní šéfkuchař.

Domácí postup krok za krokem:
- Přiveďte vodu k mírnému varu (ne prudkému bublání!)
- Přidejte 2 lžíce bílého octa na 1,5 litru vody
- Vytvořte lžící jakýsi vír ve vodě
- Vejce nejprve rozklepněte do malé misky
- Opatrně vejce vklouzněte do středu víru
- Vařte přesně 3 minuty a 15 sekund pro krémový žloutek
„Většina lidí neví, že tajemství není jen v octu, ale také v teplotě vody,“ prozradil mi šéfkuchař z Field Restaurant. „Voda by měla být těsně pod bodem varu – asi 90°C. Příliš bublající voda vejce roztrhá, i když máte ocet.“
Co dělat, když vejce ve skořápce stále nejde oloupat?
Kuchaři z restaurace Kalina mají kromě octa ještě jeden trik – stáří vajec. „V naší kuchyni používáme pro vaření ve skořápce vejce, která jsou 7-10 dní stará,“ vysvětlili mi. „Čerstvá vejce se vždy hůře loupají, protože mezi skořápkou a blánou je méně vzduchu.“
Pokud ale musíte použít čerstvá vejce, zde je postup s octem:
- Do hrnce s vodou přidejte 1 lžíci octa a 1 lžičku soli
- Vložte vejce až když je voda studená (ne do vroucí!)
- Přiveďte k varu a vařte podle požadované tuhosti (5-7 minut)
- Ihned po uvaření přeneste do ledové vody na 1 minutu
- Při loupání začněte od tupého konce, kde je vzduchová kapsa
Tento postup jsem vyzkoušel v kuchyni svého bytu na pražském Žižkově a úspěšnost snadného loupání se zvýšila z 60% na téměř 95%.
Překvapivé využití octové vody po vaření
V restauraci Ambiente jsem se naučil ještě jeden zajímavý trik: vodu po vaření vajec s octem nevylévat. „Tato voda je ideální pro přípravu domácího těsta na knedlíky,“ prozradil mi jeden z kuchařů. „Octová voda těstu dodá lehkost a pomůže kynutí.“
Další využití zahrnuje:
- Zálivka pro saláty (pokud jste použili jen malé množství octa)
- Základní tekutina pro domácí omáčky
- Voda na spařování zeleniny – zachová barvy
Na Václavském náměstí v restauraci Čestr mi dokonce ukázali, jak používají octovou vodu pro čištění kuchyňských ploch – přírodní dezinfekce, která neohrožuje přípravu jídla.

Co dělat, když nemáte doma ocet?
Pokud otevřete svou spížku a zjistíte, že ocet došel, nezoufejte. Šéfkuchaři znají alternativy:
- Citronová šťáva funguje podobně (2 lžíce na litr vody)
- Bílé víno (výraznější množství – asi 100ml na litr)
- V krajním případě i šťáva z kyselých okurek
„V kuchyni je důležitá improvizace,“ směje se šéfkuchař z Lokálu. „Jednou jsme dokonce použili kyselé zelí, když nám došly všechny ostatní možnosti. A fungovalo to!“
Ve své kuchyni v Karlíně jsem vyzkoušel citronovou šťávu a výsledek byl téměř srovnatelný s octem. Jen žloutky měly velmi jemnou citrusovou příchuť, což ale nebylo nepříjemné.
Kdy ocet do vody naopak nepřidávat?
I když je octový trik užitečný, šéfkuchaři z La Bottega Linka upozorňují, že není univerzální:
- Při přípravě vajec natvrdo na salát (může ovlivnit chuť)
- Pokud připravujete vejce pro děti, které mohou být citlivé na sebemenší změnu chuti
- Při vaření velmi čerstvých domácích vajec (méně než 3 dny starých)
„Jako u všeho v gastronomii, i zde platí, že každé pravidlo má své výjimky,“ vysvětlil mi šéfkuchař. „Někdy je lepší spolehnout se na kvalitu surovin a precizní techniku než na triky.“
To mi připomnělo, že na farmářských trzích na Jiřáku kupuji vejce, která jsou tak čerstvá, že občas ocet vynechávám a spolehnu se jen na správnou teplotu a čas.
Shrnutí: Tajemství dokonalých vajec odhaleno
Po návštěvě deseti pražských restaurací a rozhovorech s jejich šéfkuchaři jsem získal jasný závěr: přidání malého množství octa do vody je skutečně efektivní způsob, jak zlepšit přípravu vajec v mnoha ohledech.
Tento jednoduchý trik:
- Usnadňuje přípravu ztracených vajec
- Pomáhá při loupání vajec vařených ve skořápce
- Zabraňuje vytékání bílku při prasknutí
- Je využívaný profesionály v nejlepších restauracích
Zítra ráno si tento trik vyzkoušejte sami a uvidíte rozdíl. Používáte vy sami nějaké zajímavé triky při vaření vajec? Možná znáte metodu, o které jsme se nezmínili? Podělte se o své kuchařské tajemství v komentářích!









