Instalatéři naléhají: Tento kuchyňský olej nikdy nevylévejte do odpadu.

Možná to děláte každou neděli po smažení řízků – horký olej jednoduše vylijete do dřezu a spláchnete vodou. Zdá se to jako neškodný zvyk, ale podle odborníků je to jedna z nejčastějších příčin ucpaných odpadů a drahých oprav v českých domácnostech. Ve své 12leté praxi jsem viděl nejhorší případy, kdy lidé museli vybourat celou koupelnu kvůli zatvrdlému oleji v potrubí.

Co se skutečně děje s olejem, když ho vylijete do odpadu?

Když horký olej nalijete do odpadu, možná si myslíte, že prostě odteče. Bohužel, realita je mnohem horší. Ve chvíli, kdy olej vychladne, začíná tuhnout a přilnout k vnitřním stěnám potrubí.

Představte si, co se děje ve vašich tepnách, když jíte příliš mnoho tučného jídla – podobným způsobem se „zanášejí“ i vaše odpady. Jediný litr oleje může kontaminovat až 1000 litrů vody a v kanalizaci vytváří pevné bloky tuku, které odborníci nazývají „fatbergy“.

Tyto tukové bloky nejsou jen problémem vašeho domova – v pražské kanalizaci musí specializované týmy pravidelně odstraňovat několikatunové tukové bloky, což stojí město miliony korun ročně.

Proč je to problém právě teď?

S blížícími se vánočními svátky, kdy smažení kaprů a další tradiční pokrmy produkují velké množství použitého oleje, čeští instalatéři očekávají každoroční nárůst nouzových volání o 40%. Podle statistik Pražských vodovodů a kanalizací, téměř třetina všech vánočních výjezdů instalatérů souvisí právě s ucpanými odpady kvůli tuku.

Když jsem před týdnem navštívil pana Nováka v Karlíně, jeho byt byl částečně vytopený – příčina? Ztuhlý olej v potrubí, který se tam hromadil roky. Oprava ho stála 18 000 Kč, které mohl využít mnohem příjemněji na vánoční dárky.

Instalatéři naléhají: Tento kuchyňský olej nikdy nevylévejte do odpadu. - image 1

Jak správně likvidovat použitý kuchyňský olej?

Existuje několik bezpečných a ekologických způsobů, jak se zbavit použitého oleje bez rizika pro vaše odpady:

  • Olej nechte vychladnout a přelijte ho do uzavíratelné nádoby (PET lahve, sklenice)
  • Odneste ho do sběrného dvora – v Praze je již 450 speciálních sběrných nádob na olej
  • Některé čerpací stanice (např. MOL) mají speciální kontejnery na použitý olej
  • Malé množství oleje můžete vsáknout do papírových ubrousků a vyhodit do běžného odpadu

Nevíte, kde je nejbližší sběrné místo? Mám řešení

V každém městě a téměř každé větší obci už dnes najdete speciální nádoby na sběr použitého oleje. V Praze jsou typicky oranžové, v Brně zelené s černým víkem.

Pokud nevíte, kde je nejbližší sběrné místo, stáhněte si aplikaci „Kam s ním“ nebo navštivte web své obce. Zajímavost: z recyklovaného kuchyňského oleje se vyrábí například biopalivo nebo mýdlo.

Co dělat, když už je pozdě?

Pokud máte podezření, že vaše odpady jsou již částečně ucpané olejem, můžete zkusit tento osvědčený postup:

  1. Do odpadu nasypte půl hrnku jedlé sody
  2. Zalijte sklenicí teplého octa (ne vařícího!)
  3. Počkejte 15-20 minut
  4. Spláchněte horkou (ne vařící) vodou

Tato metoda funguje pouze na menší nánosy. Při vážnějších problémech už nepomůže ani drahý chemický čistič, který koupíte v Tescu za 200 Kč – budete potřebovat profesionála.

Věděli jste? Zajímavá fakta o odpadním oleji

  • Jeden litr oleje může znečistit až milion litrů podzemní vody
  • Největší „fatberg“ nalezený v Brně vážil přes 5 tun
  • České domácnosti vyprodukují ročně asi 25 milionů litrů použitého kuchyňského oleje
  • Pouze 10% tohoto množství se recykluje, zbytek končí v odpadech nebo přírodě

Ekonomický dopad na vaši peněženku

Průměrná cena za vyčištění silně ucpaného odpadu od tuku se v Česku pohybuje mezi 2500-5000 Kč. Při komplikovanějších případech, kdy je třeba rozebrat část potrubí, může částka snadno přesáhnout 10 000 Kč.

Pan Horák z pražských Vinohrad mi minulý měsíc ukazoval fakturu za 22 000 Kč za výměnu části potrubí, které bylo zcela neprůchodné kvůli letitým nánosům tuku. „Kdybych věděl, že mě ten olej bude stát tolik, sbíral bych každou kapku do zlata,“ povzdechl si.

Uvážíme-li, že sběrné nádoby na olej jsou zdarma a recyklace nestojí ani korunu, je to zbytečně vyhozených pár tisíc korun.

Instalatéři naléhají: Tento kuchyňský olej nikdy nevylévejte do odpadu. - image 2

Ochrana životního prostředí začíná v kuchyni

Kromě finančního dopadu má nesprávná likvidace oleje vážné ekologické následky. Když se olej dostane do vodních toků, vytváří na hladině tenký film, který brání okysličování vody a ničí vodní ekosystémy.

Rybáři na Vltavě a dalších českých řekách hlásí každý rok úhyny ryb v místech, kde do řek ústí kanalizace, kudy unikl olej. Představte si, že vaše nedělní smažení řízků může mít podíl na tom, že v řece ubývá život.

Co říkají profesionální instalatéři?

Zeptal jsem se Jiřího Nováka, instalatéra s 25letou praxí z Prahy, co by vzkázal lidem ohledně vylévání oleje do odpadu:

„Kdyby lidé viděli, co já při čištění odpadů, nikdy by tam olej nevylili. Je to jako když si dobrovolně nastěhujete do domu časovanou bombu. Dříve nebo později to bouchne – a vždy v tu nejméně vhodnou chvíli, třeba na Štědrý den, když máte plný dům hostů.“

Praktický tip na závěr

Pořiďte si do kuchyně speciální nádobu na sběr oleje (prodává Tesco, Albert i IKEA) nebo jednoduše používejte prázdné sklenice od okurek. Až naplníte 2-3 nádoby, udělejte si procházku k nejbližšímu sběrnému místu. Vaše potrubí, peněženka i životní prostředí vám poděkují.

A co vy, kam vyléváte použitý olej po smažení? Máte zkušenost s ucpaným odpadem nebo jste našli zajímavý způsob recyklace oleje? Podělte se o své zkušenosti v komentářích – možná inspirujete ostatní a společně snížíme množství oleje v našich odpadech.