Všimli jste si někdy, že ta nejlepší mrkev u sousedky z domku vedle roste každý rok skoro bez námahy? Možná je to náhoda. Ale když mi tchýně nedávno prozradila svůj „tajný trik“ – zasévat mrkev rovnou s kávovou sedlinou – zpozorněl jsem. V našem zahrádkářském chatu už to probíhalo před měsícem. Někteří prý na kávu nedají dopustit, jiní si myslí, že je to spíš marketingový mýtus. Jak to vlastně funguje a proč to tolik lidí zkouší? Pojďme to rozplést…
Co vlastně dělá káva v záhonu s mrkví?
Ano, káva v záhonu zní trochu bláznivě – první reakce mojí mámy byla „hele neplítvej tím, raději mi to přines do hrnku“. Ale na minulém setkání zahrádkářů v Českých Budějovicích, kde jsme řešili škůdce v mrkvi, padlo jasně: kávová sedlina dokáže toho víc, než si většina lidí myslí.
- Odpuzuje škůdce – mrkvová muška nesnáší intenzivní pach kávy. Kolega z vedlejší zahrádky říkal, že díky tomu letos ztratil jen pár kousků mrkve.
- Lehce kypří půdu – sedlina pomáhá zadržovat vodu, ale zároveň neudělá z hlíny mazlavou hmotu. Možnost, že je to v suchých letech malý zázrak – těžko říct, musí se to vyzkoušet.
- Přidává minerály – například draslík, který mrkev miluje. Není to žádné hnojivo na steroidech, ale trochu to prý pomůže.
Jak a kdy tedy tu kávu použít?
Praktický tip, který funguje nejen na mých záhonech v okolí Plzně, ale slyšel jsem ho i od sousedů v okolí Zlína. Zkuste to takhle:
- Sesbírejte kávovou sedlinu (stačí z běžného filtru nebo french pressu, lepší je bez cukru).
- Sedlinu nechte lehce proschnout – aby se neslepovala do hrudek a nezačala plesnivět.
- Při výsevu mrkve promíchejte semena s trochou usušené kávové sedliny, případně kávu rovnou rozsypte po řádku, jak vám to vyhovuje.
- Výhodou je i to, že černá sedlina zvýrazní malá mrkvová semínka. Věřte – při večerním setí u čelovky to oceníte.
Ono to není podle mě stoprocentní recept na rekordní úrodu. Ale když si vzpomenu, jak jsem loni hledal, proč mi půlka mrkve hnije – káva za zkoušku stojí.
Funguje to opravdu? Zkušenosti z praxe
No, tohle je právě ta věc. Někteří zkušení zahrádkáři z našeho spolku tvrdí, že už mrkvovou mušku na “kávové řádky” téměř neviděli. Jiný kolega z Prahy ale poznamenal, že u něj zase stejný efekt neměl–možná je to dané jinou půdou nebo mikroklimatem, kdo ví.
Osobně mám pocit, že kombinace kávy a střídání záhonů funguje úplně nejlépe. A upřímně, i ten pohled na záhon, kde vidíte tmavší zeminu a kolem ní zelenou mrkev, je dost slušný.
Na co si dát pozor (a proč to některým nefunguje)
- Příliš mnoho kávy škodí – velké množství může trochu okyselit půdu, což mrkev moc nechce.
- Ne každá káva je vhodná – používáte-li ochucené kávy nebo s cukrem – raději ne. Žížaly vám za to nepoděkujou.
- Nepoužívejte čerstvou sedlinu – může plesnivět, suchá je bezpečnější.
V našem klubu teď testujeme, jak to celé funguje na různých typech půdy – report bude až za pár týdnů. Možná je to částečně i placebo efekt. Možná ne. Každopádně když ušetřím půl vánoční mrkové polévky před červy – dost dobrý pocit.
Vyzkoušíte to letos taky?
Mrkev s kávou není žádná východní magie, ale jednoduchý trik “ze staré školy”. Minimálně – co ztratíte? Plechovku sedliny z vašeho Billa pressa? A třeba budete příští rok ten, koho se budou ostatní ptát, proč má tak krásnou úrodu. Dejte mi vědět do komentářů, jak to dopadlo. Nebo třeba něco děláte jinak? v každém případě – v zahrádce občas funguje i obyčejná náhoda… no vy víte.