Zní to jako vtip, ale o víkendu jsem zjistil, že moje zelené miláčky v obýváku zachránil obyčejný lógr z kávovaru. Balení hnojiva za 250 Kč? Díky, nechci. A to jsem těchto pokusů už zažil dost—možná i vy. Na začátku mi tahle metoda přišla spíš jako legrace do rodinné skupiny na WhatsAppu, teď ji však zkouším pravidelně. Proč? Protože funguje. No, alespoň většině kytek…
Co na to kávová sedlina?
V Česku vypijeme tuny kávy ročně, lógr končí často v koši. Přitom obsahuje spoustu látek, které pokojovkám dělají dobře. Neříká to jen můj kamarád zahradník, ale taky teta z pardubické zahrádkářské kolonie — a těm oběma věřím víc než reklamě na „bio“ hnojiva.
- Obsahuje dusík a fosfor – dvě z klíčových živin pro zdravý růst listů.
- Pomáhá provzdušnit substrát – hlavně u těžkých, jílovitých půd (znáte ten beton v IKEA květináči…)
- Může odpuzovat škůdce, i když jisté to není – třeba smutnice se toho prý často lekly.
ale stejně, nečekejte zázraky do 24 hodin.
Jak na to – jednoduše, bez chemie
Na trhu je hromada přípravků, ale když máte doma lógr, proč nezkusit něco lokálního, co vyjde na nula korun. Jak na to?
- Lógr nechte proschnout – jinak vám v květináči může zplesnivět, to se mi stalo během loňského jara.
- Jednou (max. dvakrát) za měsíc posypte povrch substrátu slabou vrstvou lógru – přimíchat ho prsty do hloubky 1-2 cm.
- Pozor – ne příliš! Na 1 malý květináč fakt stačí max. čajová lžička.
- Nepoužívejte na každou rostlinu: kaktusy a sukulenty to nesnášejí, orchideje taky radši přírodní klid.
Někteří lidé dokonce lógr míchají do vody a tím zalévají — to jsem zkusil, ale moc efektu neviděl. Možná prostě nebylo to správné období? Nebo mi chyběla trpělivost.
Kdy kávu naopak vynechat?
Upřímně, ne na všechno sedí všechno. Třeba moje tchyně (zdravím do Plzně) mi radila, že její fikus po lógru moc netěší. Možná proto, že káva zvyšuje kyselost půdy. Proto je super pro
hortenzie, azalky, fialky nebo kapradiny, ale většina sukulentů a bazalky z kuchyňského parapetu vám poděkují spíš za pěkné světlo a sucho.
Jestli si nejste jistí, otestujte nejdřív na jedné, dvěma rostlinách. Já to tak dělám vždy, i když mě v Třebové s tímhle radami moc nepochválí — prý jeden zákon pro všechny a dost.
Mýty a co byste měli vědět
- Starý lógr není hnojivo na celou sezonu – spíš jako vitamín na přilepšenou, když už rostliny „nejsou ve své kůži“.
- Káva nevyřeší přemokření ani hnilobu kořenů, tomu pomůže jen lepší odtok a méně vody. Ano, i já zalévám moc často – a moje monstera mi to dá vždycky sežrat.
- Pozor na plíseň. Jakmile lógr nevyschne, opravdu to začne smrdět — a rivalové v sousedském domě mají zase munici do chatu, věřte mi.
Můj závěr, nebo spíš osobní postřeh
Neříkám, že káva zachrání každý fíkus nebo dracenu, ale proč dávat peníze do umělých směsí, když to můžete zkusit s tím, co zbylo po ránu v kávovaru? Na rozdíl od rady z internetu tohle fakt nevoní všem – rostlinám ani lidem v paneláku. Takže začněte pomalu a sledujte, co vám květiny poví.
Včera večer jsem o tom debatoval s kolegy a všichni se nakonec shodli na jednom: když už, tak s mírou.
Máte vlastní zkušenost s lógrami? Napište mi do komentářů, co u vás funguje (nebo vůbec ne). Třeba se s tím příští týden podělím v kanceláři — a nikdy nevíte, co vám zachrání domácí džungli…
v každém případě, za pokus to stojí.