Vážně, kolikrát jste na jaře stali nad záhonem, kde jahody i maliny mávají posledními zelenými lístky a přemýšleli – dávat jim chemii, nebo raději nic? Nedávno mi stará paní z vedlejšího domu (ano, ta, co má vždy perfektní zahrádku) poradila něco fakt zvláštního. Stačí prý káva z vaší snídaně. Možná to zní zvláštně, ale měl jsem chuť to ověřit na vlastní záhonech a hned vám řeknu, jak to dopadlo.
Proč právě kávová sedlina?
když jsem se o tom bavil s kolegy z práce – půlka nevěří, půlka zkoušela. Kávová sedlina nemusí být jen odpad. Obsahuje totiž zbytky dusíku, draslíku i fosforu. Nějaký vědec před lety napsal, že tohle je kombo, po kterém si jahody vážně lebedí. V podmínkách českých zahrádek, kde se ne vždy daří všechno dokoupit, funguje sedlina jako levná a dostupná alternativa komerčních hnojiv — i když možná ne vždy dokonale.
Jak správně použít kávu na zahradě
- Ochlaďte sedlinu. Nikdo nechce opařit kořeny, že jo. Prostě nechte kávový lógr vylouhovat a vychladnout.
- Rozprostřete kolem keříků. Malá vrstva kolem kořenů — ne zas moc, asi 0,5 cm. Když přeženete, může půda kysnout až moc… což mám bohužel za sebou.
- Nezapomeňte promíchat se zeminou. Jinak se sedlina bude lepit, tvořit šusťákové „koláče“… Stačí lehce načechrat vidlemi.
- Opakujte jednou za 2–3 týdny. Já dávám zhruba 2x do měsíce, někdy víc, když nadbytek kafe nebo míň času.
Jo, a bacha — pokud je předpověď na pár dní deště, raději počkat. Jinak může káva rychle plesnivět, což je vám asi jasný.
Káva vs běžná hnojiva – co funguje lépe?
Tady se neshodnou ani zkušenější zahradníci – v chatu na Facebooku vedeme žhavé debaty. Podle mě ale je kávová sedlina super jako lehké “doplnění” nebo záchrana, když nechcete sypat další chemii. Jasně, nečekejte zázraky typu „dvakrát tolik jahod v týdnu“, ale za měsíc tři od aplikace jsem opravdu viděl životnější listy a víc květů. Přikládám to kávě? Asi jo, nebo mi prostě přálo počasí…
Na co si dát pozor (protože vždy je nějaké „ale“)
- Sedlina je dost kyselá — někomu to zvýší výnos, jinému může zpomalit růst. Do pH půdy doporučuju investovat raději pár desetikorun.
- Nedávejte přímo na mladé sazenice — může zahltit drobné kořeny, hlavně při přehánce. Zkuste nejdřív kolem starších keřů.
- Ne každý kávovar vyprodukuje kvalitní sedlinu – instantní káva se nepočítá, musí být „pravý lógr“ z filtrované nebo překapávané kávy.
Na jaře mi mamka říkala, ať ničím „neopatluju“ její jahody. Nakonec je kávová sedlina celkem zachránila, na rozdíl od chemie, která jí minulý rok spálila dvě řady. I když, jak už jsem psal — možná letos prostě nebyly mrazíky…
Co ještě vyzkoušet?
Kamarád teď testuje i kombinaci kávy s jemně drcenými skořápkami vajec — údajně lepší odhání slimáky. Nevím, jestli je to opravdu pravda, ale až příště v Lidlu kupíte deset vajec, zkuste to taky. V nejhorším případě budete mít půdu bohatší na vápník.
Závěr: Stojí káva za to?
Můj osobní verdikt? Káva je dostupný pokus, který nestojí žádné peníze a při správném použití neublíží. Za zkoušku nic nedáte — koneckonců, každý má doma aspoň jeden lógr denně. Pokud máte vlastní tipy, co pomohlo vašim malinám nebo jahodám, napište dolů do komentářů. Možná se příště sejdeme u záhonu s hrnkem čerstvé kávy v ruce… no, vy víte.