Ani hnojivo, ani pesticidy: co dělají čeští pěstitelé s rajčaty v září

Rajčata v září nepotřebují postřiky ani hnojiva. Zjistěte, co s nimi skutečně dělat, jak využít zelené plody a proč je občas lepší nechat věci být.

Zase září a rajčata z polí i balkónových truhlíků vesele zčervenala — aspoň někde! Ale co dál, když víc už nestihne dozrát ani ta nejlepší odrůda z Lidlu? Nedávno jsem v našem komunitním zahradníckém chatu narazil na debatu, kde někdo upřímně přiznal: „Už je nepostřikuju ani nehnojím, spíš přemýšlím, co s nima.“ znáte to taky?

Co se vlastně děje s rajčaty na začátku podzimu?

Na krejte — v září už rajčata neočekávají žádná kvanta péče. Většina živin je na svůj růst spotřebovala dávno během léta. Teplé dny končí, noci chladnou, rajče už nechce nové listy, chtělo by hlavně dorůst a dozrát poslední plody.

Na vlastní zkušenost: měsíc zpět jsem zkusil poslední dávku „bio hnojiva“ (co jsem koupil v Hornbachu za slušnej ranec), ale rozdíl? Upřímně, skoro žádnej. Plody už jsou prostě na programu „přežít do sklizně a moc nepohnít“.

ripe and unripe tomatoes autumn garden Czech

Proč (ne)zalévat, (ne)hnojit a (ne)chránit?

  • Zálivka: Zalévejte jen střídmě. Vlhko teď znamená spíše plíseň než rekordní sklizeň. Sousedi na vesnici říkali: „Už jen občas trochu, stačí.“
  • Hnojení: Tady už opravdu není důvod. Plody zrají, rostlina se připravuje na konec sezony. Další výživa už nezrychlí nic… pokud nepočítáte kompostování zbytků.
  • Pesticidy: Jestli máte pocit, že musíte ještě něco stříkat — spíš to nechte být. V září už i postřiky často znamenají víc škody než užitku.

V našem chatu často zazní, že poslední týdny hlavně sledujeme plísně — ale ruce už téměř u paseky. Rajče není okurka — ty už dávno letí do popelnice…

Co dělat se zelenými rajčaty?

Klidně přiznám — jednou jsem nechal poslední zelená rajčata v lednici a za 3 dny šla všechny do kompostu. Ale babička říká: „Neztrácej naději — dozrají i doma!“. Zkuste:

  • Zelená rajčata sklizená s větvičkou nechte dozrát v papírovém sáčku nebo na okně.
  • Pokud je to bída, využijte je do čatní — i Jamie Oliver by záviděl ten český recept s jablky.
  • Menší zelená rajčata lze naložit — kysaná rajčata jsou teď in! Minulý rok to v Opatovicích dělali skoro všichni.

green tomatoes ripening on window Czech kitchen

Tipy na závěr aneb „konec sezóny bez nervů“

  • Začněte ořezávat zbytečné listy, ať zbytečně nespotřebovávají vodu a energii.
  • Sklízejte pravidelně — přezrálá rajčata jsou magnet pro plísně a mušky.
  • Nenechte se zastrašit skvrnami — některé jsou prostě nevyhnutelné. Jak říkala moje máma: „Do kečupu dobrý a na chleba nejlíp s cibulí.“

Jestli máte chuť zachránit maximum, zavařte, rozmixujte — nebo prostě nechte některé kousky přírodě. Vysít vám to může samo příští rok na tom nejnečekanějším místě za plotem — alespoň to tak každý rok tvrdí kolega z práce, co má zahradu u Litoměřic.

vlastně na tom není nic složitého. září je spíš měsíc rozloučení s rajčaty než nějakých velkých triků na poslední chvíli. Pokud máte nějaký rozumný tip nebo jste letos na něco přišli, napište do komentářů — upřímně, letos už jsem rád, že mi aspoň pár rajčat vydrželo do října…