Znáte to – sezóna skončí, nůžky hodíte do kůlny a rýč zaparkujete pod jabloň. Rok uteče rychleji, než čekáte. Nedávno jsme tohle probírali v našem zahrádkářském chatu a vůbec, tipnul byste si, co se děje s nářadím, které celý rok nikdo nečistí? Připomnělo mi to historku mého souseda Karla — a ten na čistotu fakt kašle.
Teď si říkáte: vždyť je to kov, maximálně trochu zrezne. ale to, co objevíte po roce, vás fakt trochu překvapí…
Špína, rez a bakterie – proč to řešit vůbec řešit?
Myslel jsem, že rýč je nesmrtelný. Možná jsem naivní, ale viděl jsem, co dokáže rok bez údržby. Především: vlhká hlína pořádně přilepená na lopatě začne během týdne smrdět – a o půl roku později už máte mikrosvět hub a bakterií. Nůžky olepené zbytky rostlin nejsou o moc lepší, hlavně když zůstanou ležet v nevytápěné garáži.
Riziko je vážně reálné: choroboplodné zárodky přežijí zimu na vašem náčiní a ochotně vám je příští rok roznese po zahradě. No, moje máma vždycky říkala, že „do čista nebo vůbec“, teď už tomu rozumím.
Jak trpí nářadí v průběhu roku bez čištění?
- Rez, kam se podíváte: Jasně, kvalitní značky typu Fiskars něco vydrží. ale třeba levné hrábě z Hornbachu? Ty reziví tak, že za rok můžou rovnou do sběru.
- Tupé ostří: Na zaneseném nůžkovém břitu se lepí zbytky — příště pak stříháte spíš „mačkáte“. Nůžky od Verneru mi to odpustily asi rok, pak už fakt ne.
- Lehce plesnivý dřevěný násada: Dřevo nasává vlhkost a plesniví. To fakt nechcete chytit při práci.
- Poruchy kloubů a mechanismů: U teleskopických tyčí či skládacích pil to poznáte rychle. Chodí ztuha, někdy už vůbec.
A když je opravdu zle – jak mi vyprávěl Josef od naproti – v ráně z odřené rukojeti se usídlí infekce. to už není legrace, vážně.
Jak to děláme špatně – a jak jednoduše napravit
Nechci moralizovat. Taky jsem čistění nářadí léta ignoroval, prostě jsem si říkal: Jedna zbytečná práce navíc, no ne? Ale po té karambolové sezóně (měli jsme tolik plísně na růžích, že sousedi jen kroutili hlavou…), jsem přešel na taktiku „radši hned“:
- Hned po použití otřít – klidně kusem starých montérek, není třeba šůrovat zubním kartáčkem.
- Jednou za sezónu omýt – kýbl vody, pár kapek Jaru, kartáč a hotovo.
- Na sucho vytřít a občas naolejovat – starý kuchyňský olej jde použít taky. Nepřehánět, stačí troška.
- Před zimou zkontrolovat a uložit na sucho – třeba i v předsíni, když ve sklepě teče voda. Možná vám to přijde zvláštní, ale v paneláku to děláme běžně.
Finta pro náročné: Dezinfekce nářadí
Pokud pěstujete rajčata, růže nebo vinnou révu, doporučuju jít ještě dál. Jednou za čas ponořím ostří nůžek do slabého roztoku Sava nebo lihem postříkám palice. Stačí deset minut – zabije to plísně, viry, bakterie. Nevím, jestli je to stoprocentní, ale od té doby jsme choroby skoro neměli. i když možná jsme měli jen šťastnou ruku…
Takže… vyplatí se to?
Asi čekáte univerzální odpověď. Jenže v praxi – kdo má čas na důkladné rituály? Ale víte co? Už nikdy nechci zahodit sadu nůžek, protože se „samy“ rozpadly, nebo táhnout kolečko s rzí tak silnou, že barví ruce. Stačí pár minut a příští rok najdete náčiní v kondici. No a jestli se vám do toho stejně nechce… možná za rok budete vzpomínat na tenhle článek. v dobrém, snad.
Podělte se v komentářích, jak jste na tom vy
Máte nějaký vychytaný trik nebo naopak katastrofu, kdy vám zahradní nářadí „umřelo“ pod rukama? napište dolů, ať se pobavíme (a trochu poučíme). Kdo ví, co ještě nevím…