Na zahradě vám rozkvétají macešky, sedmikrásky nebo měsíček – a prý jsou bezpečné k jídlu? Ještě před pár lety by mi to přišlo jako bláznovství. Jenže na jaře jsem podlehl a zasel pár jedlých květů mezi salát a ředkvičky. Co z toho vzešlo? Řeknu vám rovnou: nejen ozdoba na Instagram, ale i špetka radosti na talíři. A trochu překvapení v žaludku — v dobrém slova smyslu.
Proč jedlé květy frčí – nejen ve Francii a Itálii
Měsíce zpět jsme s kolegyní řešili oběd v jedné kavárně v Brně. Salát, možná trochu dražší než jinde, byl posypán drobnými fialovými lístky. “To jsou violky. To je teď všude!” smála se sousedka u vedlejšího stolu. Nejen v centrech měst, ale i v menších bistrech, v Lidlu na grilovacích boxech, a dokonce i v receptech na Seznamu – vypadá to, že Evropa je na květ dietě.
- Jedlé květy dodávají nejen barvu, ale i jemnou chuť
- Obsahují antioxidanty, některé i vitamín C nebo minerály
- Pomáhají přilákat užitečný hmyz na zahradu
- V Česku běžně seženete měsíček, sedmikrásky, violky, lichořeřišnici nebo brutnák
Domácí pěstování: trend nebo návrat k tradici?
Kdysi mi babička přidávala do salátu sedmikrásky, ale v pubertě jsem jim dal vale – ani nevím proč, možná mi přišlo divné jíst “kytičky”. Teď už vím, že jde o návrat k téměř zapomenutým chutím. A že když si sami vypěstujete květy – máte jistotu, že na nich není zbytečná chemie.
- Semena stojí do 40 Kč za sáček (zkuste Oseva, Semo, nebo i Lidl, Karviná má často slevy)
- Pěstovat můžete na balkoně v truhlíku i na zahradním záhoně – potřebují jen trochu slunce a pravidelnou zálivku
- Na otužilost: Violka přežije i lehký mrazík, měsíček zvládá sucho
Ať už květ přežene – na co dát pozor
Některé květy jsou k jídlu opravdu vhodné, jiné už míň. Třeba narcis nebo azalka patří pouze do vázy – minule nám to v chatu připomínala kolegyně, která to kdysi popletla na svatbě. Existují i lidé alergičtí na pyl, takže při prvním ochutnání doporučuji sníst maximálně jeden květ.
Dobré je květy před použitím opláchnout jemně ve studené vodě a zbavit zbytků hmyzu. Často stačí prostě otrhnout květ a lehce ho nafouknout, jak jsem to dělal na chatě. Chutě jsou jemné, většinou lehce nasládlé – třeba měsíček připomíná slabý šafrán, lichořeřišnice je až pepřová.
Praktické tipy: Jak květy zařadit do kuchyně, aniž byste působili jako hipster
- Přidejte pár okvětních lístků do másla – stačí to smíchat s bylinkami
- Ozdobte zeleninový salát nebo obyčejnou kaši – děti to většinou nadchne (alespoň syn sousedky tvrdí, že je to “lepší než kečup”)
- Vložit do kostek ledu na letní drink – vypadá to fakt efektně (i když může to být trochu nepraktické…)
- Sušit na zimu – sklenička s barvou zvedne náladu během ledna
Oplatí se? Shrnutí (ne)perfektní zkušenosti
Po třech měsících květového experimentu mám pocit, že ne všechno je čarovné – někdy květy zvadnou dřív než je stihnu sníst, občas mě baví spíš pohled než chuť. Ale rozhodně je to stylová cesta, jak dodat obyčejným jídlům šmrnc a zahradě život. A upřímně, v květnu, když mi květy přistály ve snídani, měl jsem z toho lepší den. Možná to bude placebo efekt, nevím…
Takže zkusíte také? Dejte mi vědět do komentářů, jestli se vám květová vlna líbí, nebo je to pro vás už “příliš Evropa”. V každém případě, až půjdete kolem zahrady – rozhlédněte se jinýma očima. Vždyť někdy stačí opravdu malý barevný detail, aby ráno nevypadalo stejně…