Věděli jste, že letos je v Česku víc zájemců o semínka jedlých květin než o klasické bylinky? A teď to nekvete jen na zahradě — domácí „květožrouti“ zaplavují Instagram a skupiny na Facebooku, hlavně že je to všechno eco, zero waste a taky trochu fancy. kdyby mi to někdo řekl před třemi lety, asi bych se smál.
Jenže minulý týden mi kamarádka ukazovala violky v čaji a já zjistil, že možná trochu zaostávám. No tak jsem to začal zkoumat… A hele, není to jen váza a fotka do storýček. Pojďte zjistit, proč jedlé květiny v obýváku nejsou žádný úlet!
Proč všichni pěstují jedlé květiny?
- Jsou stylové. Fakt. Instagramové dobroty s růžovým okvětním plátkem mají o 70 % víc lajků než obyč špenátové smoothie (četl jsem v Živě.cz, i když možná trochu kecali…)
- Jsou multifunkční. Ozdobíte zákusek — máte šmrnc. Chcete si dát domácí limonádu? Kapnete levanduli a vaši hosté to budou sdílet jak diví.
- Jsou zdravé. Růže nebo měsíček mají vitamíny a antioxidanty. Moje babička by řekla: „Lepší než tabletky z lékárny, jen si dej pozor na blešivce.“ Jaká je realita? No, jednou jsem se přejedl chrpy a nic moc…
Které květiny můžete pěstovat i jíst?
Není to rocket science, ale stejně doporučuju nebýt úplně punk a něco si o tom předem přečíst. Na našem sídlišti teď mezi paneláky frčí hlavně:
- Měsíček lékařský — žluté nebo oranžové plátky, chutí připomínají něco mezi salátem a něčím hořkým. Někomu jede, jinému vůbec. Zkuste přidat do risotta, uvidíte.
- Violky (fialky) — jemné, skoro až nasládlé okvětní lístky. Lidi z Brna mi říkali, že je dávají na dorty i do zmrzliny.
- Levandule — upřímně, mně voní spíš ve skříni, ale v některých regionech (třeba kolem Znojma) ji dávají do pečiva a džemů. Je to hodně o zvyku.
- Sedmikráska — klasika ze školky. Děti je pojídají od jara do podzimu a přežily, tak proč ne my?
- Kandované růžové lístky — pokud vás zlákají vintage filmové sladkosti, tohle je ono. Recept mám od tety z Vysočiny, ale čas na kandování najdete fakt jen o prodlouženém víkendu.
A drobný tip: nikdy netrhejte květy u silnice nebo z veřejných parků. Co jsem slyšel, některé městské firmy používají chemii, co fakt do čaje patřit nebude.
Jak si udělat květinový „minizahrádku“ doma?
Nepotřebujete haciendu za Prahou. Stačí parapet, truhlík a trochu trpělivosti — a pokud bydlíte v Ostravě jako já, tak dost světla (jo, to je ta potíž…). Zkusil jsem několik způsobů a tady je, co mi fungovalo a co absolutně ne:
- Truhlík s univerzálním substrátem — úplná pohoda, violka i měsíček rostou jak divé.
- Květináč z IKEA — podle sousedky z pátého patra nevydrží víc jak dvě sezóny, ale na začátek v klidu.
- Semenářství Chladek — jejich semínka mi klíčí nejlíp, i když možná mám prostě štěstí.
- Třetí tip: mulčujte povrch keramzitem, prý to odpuzuje mušky. Asi. Mně to mušku neodradilo, ale vypadá to profi.
Na co fakt bacha?
Pár varování jsem zažil na vlastní kůži i na chatu zahrádkářů (skupina v Messu). Za prvé — ne každá krásná květina je jedlá. Konvalinka nebo náprstník do jídla nikdy. Za druhé, chemie — pokud kupujete kytičky, třeba z květinářství, většina je na postřiku. Jen domácí „bio“ jde na talíř. A poslední rada od mého kolegy — alergici, zkuste nejdřív mikrodávku!
Inspirace: Jak květiny využít v kuchyni?
Letní saláty, dezerty a ozdoby na drinky — to je základ. Kamarádka dává okvětní lístky fialky i do domácího octa, někdo tvoří ledové kostky s měsíčkem (super do limonád na pikniku — což takhle na Náměstí Svobody?). Někdy i obyč páteční večeře vypadá díky květům hned líp. i když uznávám, po pár týdnech už to není taková exotika, ale pár lajků to vždycky donese. nuže…
Chcete zkusit vlastní jedlou mini louku v obýváku? Dejte mi vědět v komentáři, co se vám (ne)povedlo — nebo pošlete fotku své verandy s květy!