Květinář prozradil: tento trik s přesazováním nikdo nečeká

coffee grounds homemade replanting house plants Czech home

Říkáte si – květiny doma jsou fajn, ale to neustálé přesazování? Jednou vám to uhnije, podruhé oschnou, potřetí prostě nevypadají jako v obchoďáku. A přitom, naší babičce v Olomouci pořád kvetly muškáty jak o život. No, na minulý týden jsme to zase řešili u sousedů – a pak mi jeden zkušený květinář prozradil menší tajemství. Nečekaný trik, díky kterému i já, člověk s dvěma levými rukama, mám doma konečně zeleněji než ve škole za socialismu.

Proč většině lidí přesazování nejde (a co s tím)

Pokud nejste fanoušek cibulek z OBI a pravidelného listování katalogem Semo, možná to děláte stejně – vezmete květinu, větší květináč, univerzální substrát… a pak zklamání. V našich chatech se často opakuje, že rostliny po přesazení stagnují, nebo dokonce hynou. Ptáte se proč? Chyba často není v ruce, ale v tom, že používáme špatný postup – a hlavně, zapomínáme na tu jednu drobnost.

replanting houseplants with coffee grounds Czech home

Můj soused, káva a magická složka

možná jste to už slyšeli – káva dělá divy. Ale nečekal jsem, že zbytková kávová sedlina udělá takovou práci i s pokojovkami. Květinář, se kterým jsem se nedávno potkal v Brně, mi poradil: „Dejte trochu čerstvé (nevařené) kávové sedliny na dno nového květináče, ještě než nasypete substrát.“ Prý to funguje jako mírné hnojivo, ale hlavně – drží vlhkost a lépe „nakopne“ kořeny. Zkoušel jsem to na dvou fíkusech. Výsledky? Možná to je placebo, ale rostou divně rychle… i když možná mi jen letos přeje počasí.

Jak na to krok za krokem

  • Vyberte květináč alespoň o 2–3 cm větší než původní
  • Dejte na dno tenkou vrstvu (polévková lžíce na menší rostlinu) zbytků mleté kávy – čerstvou, ne instantní
  • Přidejte trochu keramzitu nebo kamínky, podle toho co máte doma – kámoš říká, že klidně štěrk z Brněnské přehrady
  • Teprve potom přisypte substrát a přesaďte rostlinu tradičně

Tip: Pokud jste v paneláku, vyplatí se kávovou sedlinu trochu vysušit na novinách, nebojte, nesmrdí. Mimochodem – v naší ulici ji dokonce přidávají i pod keře na sídlišti.

layered soil coffee grounds indoor plants Czech apartment

Funguje to opravdu na všechno?

zkušenosti lidí kolem mě jsou různé. Některé druhy (orchideje, sukulenty) reagují spíš vlažně. Zato klasická zelenina, fíkusy nebo filodendrony? Skvělá volba. Je ale důležité nepřehánět to – více kávové sedliny rozhodně neznamená víc zeleně. Jednou mi mamka řekla: „S každou dobrotou opatrně, jinak to dopadne jako moje vánočka.“ No, fakt.

A ještě dva nečekané tipy na závěr

  • Při přesazování obalit kořeny – aspoň částečně – v původní hlíně. Šok je menší, rostlina si rychleji zvykne
  • Nevyhazujte plastové květináčky z Lidlu – v nich se daleko lépe přesazuje menší pokojovky, taky to pořad řešíme v našem facebookovém fóru

vlastně není nutné dělat všechno podle pravidel. Někdy stačí maličkost a výsledek překvapí… i třetí kaktus, co ho má každý druhý Ostravák na parapetu.

Vyzkoušejte sami a napište do komentářů

Schválně, jestli jste tenhle „kávový“ trik už někdy slyšeli? Nebo máte svůj vlastní ? Rád si přečtu další nápady – a klidně pošlete fotku, jestli vám díky tomu rozkvetla fialka. Však to přece nemusí být pořád tiptop – hlavně že to roste, no ne?

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *