Věděli jste, že vyhozené cibulové slupky možná zachrání vaši letošní sklizeň rajčat? Nedávno mi v zahradnickém chatu kolega poslal fotku svých rajčat – zářivě zdravých, i když sousedům už listy černaly. tajemství? Už tušíte…
Někdy jsou ty nejlepší nápady hned vedle dřezu. Před pár týdny jsem to sám zkusil – a přísahám, že plíseň, která mi každé léto ničila úrodu, letos dostala stopku. Jestli to byla náhoda? Možná. Ale už nezahazuju ani jednu slupku.
Proč vlastně cibulové slupky?
Cibulové slupky obsahují přírodní látky – hlavně flavonoidy a síru, které brání tvorbě plísňových infekcí. Staré zahrádkářky v Pardubicích prý slípaly slupky přes celou sezonu, aby měly čím „nakrmit“ záhony. Nedávno jsem četl v jednom foru, že i v Praze už si na to začali zvykat. Nevím, jestli je to z nouze, nebo proto, že prostě přírodní obrana lepší chemie…
Jak na to: jednoduchý recept
V našem domě (a že tu nikdo není zrovna „bio“ nadšenec!) to děláme poslední dvě léta takhle:
- Slupky z 2–3 cibulí vložíte do litru vlažné vody.
- Necháte louhovat 24 hodin (klidně v kýblu na balkoně).
- Sceďte a přelijte do rozprašovače – vyšší level: přidejte kousek česneku.
- Stříkáte na listy rajčat přibližně jednou týdně.
kolegyně z práce tvrdí, že záleží i na kvalitě cibule – doma pěstovaná „Vonka“ je prý lepší než supermarket. netestoval jsem to, takže těžko říct.
Co čekat & co neslibuju
Možná vás překvapí, že slupky trochu ztmaví povrch listů – takže pokud pěstujete rajčata jen na okrasu na lodžii, asi to není cesta pro vás. Na chuť to vliv nemá. V našem domě letos nikdo z pěti domácností neregistroval typickou plíseň, i když léto bylo pořádně mokré. Ale jak říkám – možná jsme jen měli štěstí.
Důležité: tahle metoda není zázrak na každou nemoc. Například, když už je rostlina silně napadená, raději vezměte nůžky a poškozené části odstraňte. Prevence je ale díky slupkám mnohem jednodušší. Navíc je zadarmo a už nikdy vás nenapadne vyhazovat odpad z cibule do koše.
Kde to nejvíc pomáhá?
Známí z Brna používají cibulové slupky i na pokojové rostliny, máma v Hradci je zkouší na papriky. Funguje to prý nejlíp na otevřeném záhonu – ve skleníku, pokud je vlhko, není zaručeno nic…
Koneckonců, zeptejte se ve svém zahrádkářském spolku – tipuji, že aspoň jeden „starý praktik“ bude mít s cibulovou vodou zkušenost lepší než já.
Závěrem – zkuste, máte-li chuť
Je to nenáročné, nestojí to nic a může to rozhodnout o tom, jestli budete v srpnu sklízet zdravá rajčata. Jestli máte jiný recept nebo vám zafungovalo něco úplně jiného, napište mi do komentářů. v kuchyni teď odkládám slupky do zavařovačky – a kdo ví, třeba je letos zkusím i na okurky…