Věděli jste, že Češi ročně vypijí přes 3 kg kávy na hlavu? To je spousta sedliny, která často končí v koši. Mám doma kamaráda, co říká, že sedlina je “hnědé zlato zahrady” — dlouho jsem tomu nevěřil, ale teď se musím přiznat: něco na tom vážně je. Zvlášť teď, kdy šetříme vodu i peněženku, má smysl se sedimentem trochu pohrát.
Proč vůbec sedlina? Není to jen odpad?
Zkuste si představit: dáváte kávovar na úklid a místo do popelnice sedlinu hodíte do kompostu nebo přímo na záhon. Výsledek? půda, která je nadšená. Nedávno jsme to v našem zahrádkářském fóru rozebírali a padlo několik překvapivých věcí:
- Přirozené hnojivo – Kávová sedlina je plná draslíku, dusíku a hořčíku. Jak mi říkal kolega z Brna: “Nechci už minerální hnojiva, kafe to zvládne za mě.”
- Zlepšuje strukturu půdy – Přidáním sedliny půda zůstává kyprá, drží vlhkost, ale netvoří se v ní bláto.
- Odpuzuje slimáky a škůdce – Slimáci prostě kávu nesnáší, nevím proč, ale je to tak.
A jo, prý to pomáhá i proti mravencům – i když může to být jen shoda náhod, těžko říct.
Jak sedlinu používat?
Možností je nečekaně dost. Tady jsou tři způsoby, co fungují u nás na chatě i u známých – zkoušejte, co vám sedne:
- Do kompostu: Jednoduše přisypte sedlinu do kompostéru. Nepřehánět – jeden, dva šálky týdně bohatě stačí. Kompost bude teplejší a žížaly se prý můžou zbláznit radostí.
- Přímo na půdu: Posypte menší vrstvičku kolem rostlin (rajčata, růže, borůvky). Pozor, ve větším množství může sedlina udělat na půdě takovou tu krustu, co nepropouští vodu. Trocha rozumu a je to.
- Na mulčování: Smíchejte sedlinu s listím nebo pilinami – uděláte tak super mulč na záhony. Zkoušeli jsme to na hrášku a salátu, přišlo nám, že rozdíl fakt cítit byl… ale třeba to byla jen šťastná náhoda.
Občas to nefunguje. Co si hlídat?
Můj soused v Olomouci říká: “Každá sedlina je trochu jiná – záleží, z jaký kávy a jestli s cukrem.” Když se použije hodně čerstvé nebo nevypláchnuté sedliny, může to zkomplikovat i růst některých rostlin (žehlil jsem to u bazalky tři týdny). Sedlina je lehce kyselá, což většina našich zelenin snese, ale třeba levandule, majoránka nebo pažitka za ni moc nepoděkují.
A ještě – nepoužívejte sedlinu po instantní kávě. Co jsem slyšel, tam je spíš chemie než něco užitečného.
Tipy z našeho chatu, co vám ušetří nervy
- Nenechávejte sedlinu dlouho uskladněnou – plesniví rychle, zvlášť když je vlhko.
- Není nutné sušit, stačí rozprostřít na noviny a nechat trochu proschnout.
- Chcete-li urychlit rozklad, zamíchejte sedlinu do horní vrstvy půdy.
- Na okrasné keře a trávník je lepší sedlinu sypat přimíchanou s kompostem — rovnou na trávník to někdy udělá “hnědé mapy”.
A poslední postřeh od mamky – sedlina se da taky vtřít do rukou po práci na zahradě, místo peelingu. Voní to sice jen mně, ale třeba to někdo ocení…
Může to zkusit každý
na závěr bych řekl, že kávová sedlina je nejjednodušší “zero waste” úprava, kterou můžete zkusit hned. Jasně, není to elixír pro každou rostlinu — někdy prostě výsledek neuvidíte hned, jindy zas překvapí sousedovo mrkev, co roste jako z vody.
No, vyzkoušejte a napište mi do komentářů, jestli to funguje i u vás. možná na to jednou vznikne samostatný klub… nebo aspoň sousedský žert.