Na první pohled úplně obyčejný odpad. Vaječné skořápky většinou končí v koši – a to je podle mě škoda. V poslední době jsem ale zjistil, že soused odvedle tajně sbírá skořápky celý rok — prý mu to zachránilo jahodové záhony. Má smysl se do toho pustit i vy? možná budete překvapení, kam až se tato záležitost dostala…
Proč vaječné skořápky nevyhazovat?
Je pravda, že kdysi jsem nepřemýšlel, co dělám s kuchyňským odpadem. Jenže jedna debata v našem zahrádkářském chatě mě donutila změnit náhled. Vaječné skořápky totiž obsahují hlavně vápník – a ten je pro rostliny doslova k nezaplacení. V Česku je půda často spíš kyselá než zásaditá. Právě tady mohou skořápky doslova udělat malý zázrak, i když… samozřejmě záleží, co zrovna pěstujete.
Co všechno umí?
- Přirozené hnojivo: Rozdrcené skořápky dodávají do půdy vápník a další minerály. Vápník brání třeba i černání rajčat — tip od mé mámy, kterému jsem dřív nevěřil
- Ochrana před slimáky: Rozpadlé ostré kousky příliš nevoní slimákům, proto se mi letos na salátu moc nepásli. I když, u souseda s deštěm moc nefungovalo — kdo ví
- Snížení kyselosti půdy: To platí hlavně, pokud máte borůvky nebo rododendrony (ty potřebují naopak kyselou půdu — bacha na to!)
- Kompostování: Skořápky rozbíjejte hodně najemno a přidávejte do kompostu. Z mých zkušeností je lepší je i chvíli osušit (jinak smrdí, nu…)
Jak skořápky správně zpracovat?
Je to jednodušší než si myslíte. Po vysušení je rozdrťte – stačí váleček na těsto nebo mixér. Nedávno mi kolega popisoval, jak se pokoušel mlít skořápky v kávomlýnku, ale pak musel celé dopoledne čistit stroj – to fakt nezkoušejte.
Rozdrcené skořápky pak rozsypte přímo ke kořenům nebo je lehce zapravte do horní vrstvy půdy. Někdo je i smíchá s vodou a nechá pár dní louhovat, pak přihnojí zálivkou. já jsem zkoušel zatím jen první variantu – rychlá, efektivní, funguje.
Tipy z terénu
Nedělejte si iluze: pokud čekáte okamžité výsledky, budete nejspíš zklamaní. Účinek je pozvolný — ale viditelný. Mě přesvědčilo až to, že letos neměly rajčata žádné hnědé skvrny. soused zase tvrdí, že u něj přestaly být jahody tak kyselé. možná je to placebo, kdo ví.
Vždycky si dejte pozor na to, co plánujete sázet. Pokud máte rádi borůvky, azalky a rododendrony, skořápky raději vynechte. kdo by si dobrovolně „vápnem“ zničil oblíbené keře…
Malá ekologická vsuvka na závěr
Šetřit odpady patří k největším trendům posledních let — a skořápky k tomu fakt patří. Rozhlédněte se po kuchyni, možná právě teď odhazujete cenný materiál, kvůli kterému by jeden zahrádkář i zabojoval.
Zkuste to taky – třeba už příští rok uvidíte rozdíl
Každý máme kousky kuchyně, které bereme za samozřejmost, ale možná jsme jen nezkusili něco „po staru“. A co vy – zkoušeli jste už zahradničit se skořápkami? napište mi do komentářů, jak to u vás dopadlo, nebo jestli jste našli ještě jiný způsob využití. v každém případě – příští snídaňovou omeletu už budu dělat s úplně jiným pohledem na zbytky…