Neukládejte toto ovoce do lednice: šéfkuchař prozradil správný způsob skladování

Vsadím se, že právě teď máte v lednici ovoce, které tam vůbec nepatří. Víte, že tím urychlujete jeho zkázu a přicházíte o desítky korun týdně? Když jsem mluvil s šéfkuchařem Janem Novákem z pražské restaurace Chuť sezóny, prozradil mi, že správné skladování může prodloužit trvanlivost ovoce až o 200% a hlavně – zachovat jeho plnou chuť a aroma.

Proč lednice ničí některé druhy ovoce

Zatímco my Češi často automaticky ukládáme všechno čerstvé do lednice, některé druhy ovoce na chlad reagují doslova katastrofálně. Nízké teploty narušují jejich přirozené enzymatické procesy a výsledkem je moučnatá konzistence, ztráta chuti nebo dokonce rychlejší hniloba.

Největším mýtem je, že lednice vždy prodlužuje trvanlivost. U některých druhů ovoce je to přesně naopak,“ vysvětluje šéfkuchař Novák, který se specializuje na sezónní kuchyni už přes 15 let.

Mimochodem, v průměrné české domácnosti se ročně vyhodí potraviny za více než 5000 Kč – a velkou část tvoří právě špatně skladované ovoce.

Toto ovoce do lednice rozhodně nepatří

1. Banány – chladničkový nepřítel číslo jedna

Banány v lednici? Velká chyba! Chlad způsobuje, že slupka rychle zčerná, i když vnitřek může být ještě relativně dobrý. Jenže právě tento šok vede k tomu, že banány přestanou přirozeně dozrávat.

Já sám jsem si všiml, že banány z lednice mají nepříjemnou moučnatou texturu a ztrácejí svou typickou vůni. Ideální skladování je při pokojové teplotě mimo přímé slunce, případně zavěšené na speciálním háčku, který seženete v Tescu nebo OBI za cca 90 Kč.

2. Avokádo – zraje jen v teple

Nedozrálá avokáda do lednice rozhodně nepatří! V chladu prakticky zastavíte proces zrání, a to tvrdé avokádo zůstane tvrdé navždy. Podle šéfkuchaře Nováka je nejlepší skladovat je při pokojové teplotě, ideálně zabalené do novin.

„Pokud chcete urychlit zrání, dejte avokádo do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. Uvolňovaný etylen urychlí dozrávání,“ radí. Teprve zcela zralé avokádo můžete uložit do lednice, ale maximálně na 2-3 dny.

3. Rajčata – v lednici ztrácejí veškerou chuť

I když botanicky jde o ovoce, rajčata si v lednici nezaslouží místo. Při teplotách pod 12°C se zastaví vývoj jejich aromatických látek, a výsledkem jsou vodnatá, bez chuti a bez vůně. Jak mi vysvětlil šéfkuchař: „To je důvod, proč supermarketová rajčata často nechutnají – většinou jsou dlouhodobě chlazená.“

Ideální je skladovat rajčata stopkou nahoru při pokojové teplotě, mimo přímé slunce. V létě vydrží kvalitní česká rajčata z farmářských trhů i týden bez problémů.

Neukládejte toto ovoce do lednice: šéfkuchař prozradil správný způsob skladování - image 1

4. Broskve, nektarinky a meruňky – chladový šok jim škodí

Peckoviny potřebují ke správnému dozrání teplo. V lednici nejen že nedozrají, ale navíc získají nepříjemnou moučnatou texturu. Mnoho Čechů dává toto ovoce do lednice hned po nákupu v Kauflandu nebo Lidlu, což je podle odborníků chyba.

„Nejlepší je nechat je dozrát při pokojové teplotě, dokud nezačnou příjemně vonět a nebudou na dotek mírně poddajné. Teprve pak je můžete dát do lednice, ale spotřebujte je do 1-2 dnů,“ doporučuje Novák.

5. Citrusy – překvapivě lépe vydrží mimo lednici

Zatímco pomeranče a mandarinky se v lednici rychle vysušují, při pokojové teplotě si udržují šťavnatost mnohem déle. Když jsem tento trik vyzkoušel sám, citrony mi vydržely při pokojové teplotě o týden déle než v lednici.

„Citrusy skladujte v prodyšné misce nebo v síťce na kuchyňské lince. Potřebují cirkulaci vzduchu a teplotu mezi 15-20°C,“ vysvětluje šéfkuchař a dodává zajímavost: „Když potřebujete více šťávy z citronu, dejte ho na 20 sekund do mikrovlnky. Získáte až o 30% více šťávy!“

6. Ananas – ztrácí v chladu svou exotickou vůni

Ananasy po sklizni již dále nedozrávají, ale chlad lednice narušuje jejich aromatické složky. „Ananas vydrží při pokojové teplotě klidně 3-5 dní, aniž by se zkazil. Když ho rozříznete, teprve tehdy patří zbytky do lednice, ale spotřebujte ho do 24 hodin,“ vysvětluje Novák.

Tip: Pokud máte ananas, který není dostatečně sladký, obraťte ho po nákupu vzhůru nohama (korunkou dolů) a nechte tak 24 hodin při pokojové teplotě. Cukry se rovnoměrněji rozloží a chuť se zlepší.

7. Meloun – skladujte chytře

Celý, nerozřezaný meloun patří do spíže, nikoliv do lednice. „V chladu ztrácí svou charakteristickou vůni a sladkost. Teprve rozkrojený meloun patří do lednice,“ říká šéfkuchař Novák. Navíc, jak jsem si sám ověřil, meloun zabírá v lednici zbytečně mnoho místa.

Meloun si nejlépe zachová chuť, když ho před konzumací vyndáte z lednice alespoň 20 minut předem. Při pokojové teplotě se jeho chuťové látky lépe uvolňují.

Praktický systém skladování, který funguje

Po roce experimentování s různými metodami skladování ovoce jsem společně s radami šéfkuchaře Nováka sestavil jednoduchý systém, který v mé domácnosti snížil plýtvání ovocem o téměř 70%:

  • Mísa na lince: citrusy, banány, nedozrálá avokáda, rajčata
  • Tmavé místo v kuchyni: broskve, nektarinky, meruňky, ananas, meloun
  • Horní police lednice: pouze již rozřezané ovoce nebo zcela dozrálé kousky
  • Do speciálního ovocného boxu lednice: jablka, hrušky, švestky, jahody, maliny a borůvky

Ještě tip: Nikdy neskladujte jablka s jinými druhy ovoce. Jablka uvolňují etylen, který urychluje zrání ostatního ovoce ve svém okolí. To může být užitečné pro dozrání tvrdého avokáda, ale katastrofa pro trvanlivost ostatního ovoce.

Neukládejte toto ovoce do lednice: šéfkuchař prozradil správný způsob skladování - image 2

Kdy je lednice přece jen dobrá volba?

Ne všechno ovoce trpí v lednici. Některé druhy v ní naopak vydrží mnohem déle:

  • Jahody – vydrží v lednici 3-4 dny, ale nemyjte je předem
  • Borůvky a maliny – skladujte v propustné nádobě v lednici
  • Jablka – při pokojové teplotě rychleji měknou, v lednici vydrží týdny
  • Hroznové víno – v lednici udrží svěžest až 10 dní
  • Třešně – v lednici zůstanou šťavnaté mnohem déle

Osobně jsem zjistil, že bobuloviny vydrží v lednici až dvakrát déle, když je skladuji v originálních plastových kontejnerech vyložených papírovou utěrkou, která absorbuje vlhkost.

Co když už máte přezrálé ovoce?

Nezoufejte, pokud jste něco nechali příliš dlouho dozrát. Šéfkuchař Novák prozrazuje své oblíbené „záchranné“ recepty:

  • Přezrálé banány – upečte banánový chléb (vydrží v lednici týden)
  • Měkká jablka – připravte jablečné pyré s trochou skořice
  • Příliš měkké broskve – rozmixujte do smoothie s trochou medu a jogurtem
  • Přezrálá rajčata – skvělá do domácí omáčky na těstoviny

Často právě přezrálé ovoce nabízí nejintenzivnější chuť pro vaření,“ dodává Novák.

Experimentujte sami

Během přípravy tohoto článku jsem udělal malý pokus. Koupil jsem dva stejné banány, jeden uložil do lednice a druhý nechal na lince. Po třech dnech byl banán z lednice zvenku celý černý, zatímco jeho kolega na lince měl jen pár hnědých teček, ale byl dokonale zralý a sladký.

Podobný experiment s rajčaty ukázal, že ta z lednice ztratila téměř všechnu chuť, zatímco rajče skladované při pokojové teplotě bylo výrazně aromatičtější.

Závěr: Lednice není univerzální řešení

Jak vidíte, lednice není všemocná a pro některé druhy ovoce je doslova zkázonosná. Správné skladování vám může ušetřit stovky korun měsíčně a zajistit, že si vždy pochutnáte na ovoci s plnou chutí a vůní.

Zkuste náš systém skladování a dejte mi vědět, jak se vám osvědčil. Jak vy skladujete ovoce doma? Máte nějaké vlastní osvědčené triky, o které byste se podělili? Možná i vy jste odborníky na některé druhy ovoce, o kterých bychom my ostatní měli vědět!