Vyhazujete citronovou kůru poté, co vymačkáte šťávu? Děláte obrovskou chybu! Tato často přehlížená část citronu obsahuje až desetkrát více živin než samotná šťáva. Jednoduchý trik s mrazákem, který vám dnes ukážu, vám ušetří peníze a promění běžná jídla v kulinářské zážitky.
Co mě přimělo přestat vyhazovat citronovou kůru
Před rokem jsem v časové tísni použila zmrazenou citronovou kůru místo čerstvé. Výsledek mě šokoval – chuť byla intenzivnější než u čerstvě nastrouhané. Postupně jsem zjistila, že mrazení vlastně konzervuje esenciální oleje v kůře, které jsou zodpovědné za to jedinečné aroma.
Většina Čechů vyhodí až 80 % citronu, přičemž právě kůra obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. A to je nejen plýtvání penězi, ale i cennými živinami.
Jaké výhody přináší zmrazená citronová kůra
Když jsem tento trik začala používat pravidelně, všimla jsem si několika zásadních výhod:
- Ušetříte až 500 Kč měsíčně, které byste jinak utratili za citrony a ochucovadla
- Máte vždy po ruce čerstvou přísadu bez nutnosti běhat do Tesca
- Redukujete potravinový odpad (průměrná česká domácnost vyhodí 25 % nakoupených potravin)
- Vyhnete se chemickým přísadám z kupovaných ochucovadel
- Získáte přírodní zdroj vitamínu C po celý rok
V zimních měsících, kdy na českém trhu často najdete jen citrony z dovozu za přemrštěné ceny, je tento trik obzvláště užitečný.

Jak správně zmrazit citronovou kůru (bez chyb, které dělá 90 % lidí)
Během experimentování jsem si všimla, že mnoho lidí dělá při zmrazování citronové kůry zásadní chyby. Pokud provedete process správně, kůra si zachová svou vůni, chuť i nutriční hodnoty po dobu až 6 měsíců.
Přesný postup krok za krokem:
- Omyjte citron horkou vodou s trochou octa, abyste odstranili vosk a pesticidy (používejte ideálně bio citrony z Lidlu nebo farmářských trhů)
- Osušte citron čistou utěrkou
- Pomocí jemného struhadla opatrně nastrouhejte pouze žlutou část kůry – bílá část je hořká a zkazila by chuť
- Rozložte kůru na pečicí papír a nechte 15 minut oschnout při pokojové teplotě
- Vložte do čisté nádobky nebo zipového sáčku vhodného do mrazáku
- Označte datum a uložte do mrazáku
Mimochodem, v našich českých mrazácích se občas tvoří námraza. Ta citronové kůře nevadí, ale pro lepší uchování můžete použít vakuové sáčky, které seženete v Globusu nebo Makru.
5 neobvyklých způsobů využití, které vám nikdo neřekl
Většina Čechů používá citronovou kůru jen do cukroví nebo moučníků. Ale její potenciál je mnohem větší. Ze své zkušenosti vím, že může vylepšit i tradiční česká jídla.
- Oživte svíčkovou nebo guláš – špetka citronové kůry přidaná těsně před servírováním prozáří chuť těchto klasických jídel (všimla jsem si, že toto je trik, který používají v lepších pražských restauracích)
- Přidejte trochu do bramborové kaše místo muškátového oříšku
- Vmíchejte do domácí tatarky nebo majonézy
- Posypte jí brambory před pečením
- Přidejte do ranní kávy pro osvěžující nádech, který vás probere lépe než cukr
Moje babička z Moravy vždy říkala, že „citron patří jen do čaje“ – dnes by nevěřila vlastním očím, jak tuto surovinu využívám.

Co se stane, když budete tento trik používat rok
Po roce pravidelného používání tohoto triku jsem zaznamenala překvapivé výsledky. Nejenže jsem ušetřila přibližně 6000 Kč na citronech a dalších ochucovadlech, ale také jsem dostala nečekanou pochvalu od tchyně za své vaření – a to něco znamená!
Čeští strávníci jsou obecně konzervativní, ale i tradiční jídla mohou získat nový rozměr díky správně použité citronové kůře. A není nic lepšího než vidět překvapení ve tvářích rodiny, když ochutnají známé jídlo s nečekaným twistem.
Navíc jsem výrazně snížila množství potravinového odpadu, což v době, kdy průměrná česká rodina vyhodí potraviny v hodnotě přes 20 000 Kč ročně, není zanedbatelné.
Malá investice, velká odměna
Tento jednoduchý kuchyňský trik nezabere ani pět minut vašeho času, ale výsledky pocítíte okamžitě. Stačí si příště, když budete používat citron, vzpomenout, že kůra není odpad, ale poklad, který si zaslouží místo ve vašem mrazáku.
Vyzkoušejte zmrazení citronové kůry ještě tento víkend a napište mi, jaký recept jste s ní připravili jako první. Používáte už nějaké podobné triky pro uchování čerstvých ingrediencí? A co děláte s ostatními částmi ovoce a zeleniny, které většina lidí vyhazuje?









