Stáli jste někdy u plotny, zírajíc na rozpálený olej a přemýšleli, proč vaše smažená vejce nikdy nechutnají jako ta z vaší oblíbené pražské snídaňárny? Není to jen o technice nebo kvalitě vajec. V kuchyních nejlepších pražských restaurací jsem objevil překvapivě jednoduchý trik – profesionální kuchaři téměř výhradně používají máslo místo oleje. A důvody pro toto rozhodnutí vás možná překvapí.
Chuť, která definuje pražskou snídani
Když jsem navštívil kuchyni restaurace Café Savoy na Malé Straně, šéfkuchař Martin mi ukázal, jak připravuje jejich legendární snídaňová vejce. „Olej? Ne, to by byla škoda,“ zasmál se, když rozpouštěl kostku českého másla na pánvi.
Máslo dodává vejcím ořechovou, karamelovou příchuť, kterou rostlinné oleje jednoduše nedokážou napodobit. Právě tato máslová chuť je tím, co dělá českou snídani tak nezaměnitelnou. Vzpomeňte si na ty nejlepší míchaná vejce, která jste kdy jedli – vsadím se, že měla lehce máslovou dochuť.
Tradice české kuchyně ve vaší pánvi
Máslo není v české kuchyni žádným nováčkem. Dlouho před příchodem rafinovaných olejů bylo máslo základem české gastronomie. V mnoha pražských rodinách se recepty předávají z generace na generaci – a ty nejlepší z nich trvají na použití másla.
Paní Nováková, majitelka Café Louvre, mi prozradila: „Moje babička by se otočila v hrobě, kdybych smažila vejce na oleji. Máslo je součástí naší kuchyňské DNA.“
Jak poznat, že jde o máslo, a ne olej?
Vejce smažená na másle poznáte na první pohled:
- Mají zlatavý, ne průsvitný okraj
- Vůně je bohatší, s nádechem lískových ořechů
- Chuť je plnější a komplexnější
- Na povrchu jsou jemné, světle hnědé skvrny

Věda za dokonalou texturou
Není to jen o tradici nebo chuti. Když jsem mluvil s food scientist Tomášem Karpíškem z Pražského kulináního institutu, vysvětlil mi fascinující chemický proces: „Máslo obsahuje mléčné proteiny a cukry, které při zahřívání karamelizují. Tyto látky vytvoří na povrchu vejce tenkou krustu, která brání přílišnému vysušení.„
Oproti tomu čisté rostlinné oleje způsobují, že bílek se rozpíná příliš rychle a stává se gumovým. Proto ta vejce z restaurací mají vždy ten správný poměr křupavého okraje a krémového středu.
Máslo vs. olej: Zdravotní fakta, která vás překvapí
Možná si myslíte, že olej je zdravější volbou, ale není to tak jednoduché. Při správných teplotách smažení je máslo překvapivě dobrou volbou.
Zatímco rafinované oleje se mohou při vysokých teplotách rozkládat na škodlivé látky, kvalitní české máslo z Madety nebo Olmy obsahuje antioxidanty a vitamíny rozpustné v tucích, které vaše tělo potřebuje.
V rozumném množství je máslo součástí vyvážené stravy – a jak mi řekl nutriční specialista z Karlovy univerzity: „Češi tradičně používali máslo staletí a byli zdraví. Problém začal až s průmyslově zpracovanými tuky.“
Jak správně smažit vejce na másle jako pražský šéfkuchař
Nyní k praktické části. Jak to dělají profíci?

- Použijte kvalitní české máslo (82% tuku) – v testu, který jsem provedl, vychází nejlépe Jihočeské máslo z Madety
- Pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu (ne maximální!)
- Vložte kousek másla (cca 15-20g na 2 vejce)
- Počkejte, až pěna mírně opadne, ale máslo nezhnědne
- Rozklepněte vejce a snižte teplotu na středně nízkou
- Pro dokonalý výsledek můžete během smažení lžící přelévat rozpuštěné máslo přes žloutek
Kdy je lepší zůstat u oleje?
Upřímně, existují situace, kdy i pražští kuchaři olej používají. Například:
- Když připravují asijská jídla, kde by máslová chuť rušila
- Při vaření na extrémně vysoké teploty (wok)
- Pro striktně veganské pokrmy
Ale pro klasickou českou snídani? Máslo nemá konkurenci.
Finanční stránka: Je máslo zbytečný luxus?
Ano, máslo je dražší než běžný olej. V Albertu nebo Lidlu zaplatíte za 250g kvalitního českého másla kolem 60 Kč, zatímco stejné množství řepkového oleje vyjde na zhruba 25 Kč.
Ale při 15g na porci to znamená rozdíl jen asi 2 Kč na jedno použití. Věřte mi, ten chuťový rozdíl za to stojí. Jak mi řekl šéfkuchař z restaurace Café Imperial: „Na některých věcech se nevyplatí šetřit. Vejce na másle je jedna z nich.“
Závěr: Chuťový test na vlastní kůži
Když jsem si doma udělal slepý test – jedno vejce na másle, druhé na olivovém oleji, třetí na řepkovém – rozdíl byl ohromující. Máslo vyhrálo u všech pěti členů rodiny.
Kvalitní české máslo prostě přináší do tak jednoduchého jídla, jako jsou smažená vejce, nový rozměr.
A co vy? Používáte máslo nebo olej na přípravu vajec? Zkusili jste někdy porovnat výsledky obou metod? Podělte se o své zkušenosti v komentářích – jsem zvědavý, jestli se vašim domácím experimentům daří stejně jako těm pražských šéfkuchařů.









