Zažili jste to nesčetněkrát – snažíte se oloupat uvařené vejce, ale místo hladkého výsledku vám v rukách zůstane jen roztrhané bílky a frustrace. Není divu, že jste pak naštvaní, když vaše plněná vejce nebo vajíčkový salát nevypadají jako z časopisu. Za roky své praxe v kuchyni jsem zjistil, že profesionální kuchaři mají jednoduchý, ale geniální trik – a má co do činění s obyčejným octem.
Co se vlastně stane, když přidáte ocet do vody s vejci?
Ocet není jen dochucovadlo do salátu. Ve skutečnosti je to slabá kyselina, která reaguje s vápenatými sloučeninami ve vaječné skořápce. Tato reakce způsobuje, že se skořápka stává křehčí a zároveň méně přilnavou k bílku – což je přesně to, co potřebujete pro snadné loupání.
Když jsem pracoval v kuchyni restaurace U Pinkasů v centru Prahy, šéfkuchař nás učil, že tato reakce také vytváří tenkou vrstvu páry mezi skořápkou a bílkem, která později při chlazení usnadní oddělení.
Kousek vědecké magie přímo ve vašem hrnci. A je to vidět i na povrchu vařících se vajec – všimli jste si někdy těch drobných bublinek kolem skořápky? To je chemie v akci.
Kolik octa je správně? (Testoval jsem různé poměry)
Po desítkách experimentů s různým množstvím octa jsem došel k závěru, že ideální poměr je jedna polévková lžíce běžného octa na litr vody. Více octa není lepší – příliš mnoho může proniknut skrz skořápku a ovlivnit chuť vašich vajec.
V některých receptech na internetu se doporučuje až 100 ml octa do hrnce, což je podle mě naprostý nesmysl. Takové množství nejenže plýtvá octem, ale může způsobit, že vaše vajíčka budou mít nepříjemný kyselý nádech.
Jaký typ octa funguje nejlépe?
Otestoval jsem všechny běžné druhy octa dostupné v českých obchodech:

- Kvasný ocet 8% (běžný „Lukana“ ocet z Lidlu nebo Penny) – funguje skvěle
- Jablečný ocet – dobrá volba, ale dražší než je potřeba
- Balsamikový ocet – příliš drahý pro tento účel a může zanechat hnědé skvrny
- Vinný ocet – funguje dobře, ale je to plýtvání kvalitním produktem
Vítězem testu je jednoznačně obyčejný kvasný ocet, který stojí kolem 15 Kč za láhev. Není třeba kupovat nic speciálního – ten nejlevnější funguje nejlépe.
Kompletní návod: Jak uvařit dokonale loupatelné vejce
Po letech v profesionální kuchyni a stovkách uvařených vajec jsem vyladil tento proces do dokonalosti:
- Nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu (aspoň 15 minut mimo lednici)
- Do hrnce nalijte studenou vodu a přidejte lžíci octa
- Vajíčka opatrně vložte do vody (použijte lžíci, abyste zabránili prasknutí)
- Vodu pomalu přiveďte k varu
- Pro vejce natvrdo vařte přesně 9 minut od dosažení varu
- Nejdůležitější krok: Ihned po uvaření přendejte vejce do misky s ledovou vodou a nechte je tam 2 minuty
- Nyní lehce poklepejte skořápkou o pracovní desku a začněte loupat od tupého konce (kde je vzduchová kapsa)
Ten teplotní šok mezi vařící a ledovou vodou je stejně důležitý jako ocet – způsobuje, že se bílek stáhne od skořápky. Když tento krok vynecháte, ocet sám o sobě neuvolní zázraky.
Proč to vlastně funguje? Věda za dokonalými vejci
Při návštěvě kulinářského kurzu v Praze mi šéfkuchař Jiří vysvětlil celou vědu. Mezi skořápkou a bílkem existuje tenká membrána. U čerstvých vajec tato membrána pevně přiléhá k bílku.
Kyselina octová částečně rozpouští vápník ve skořápce, čímž zvyšuje její propustnost. To umožňuje, aby se během vaření mezi membránou a bílkem vytvořila malá vrstva páry. Po ochlazení se tato pára kondenzuje, vytvoří mezeru a skořápka se oddělí od bílku mnohem snadněji.
Je to jako když mezi dvě slepené stránky knihy fouknete vzduch – najednou je mnohem snazší je od sebe oddělit. Podobný princip funguje i zde.
Pro které pokrmy je tato technika nejvhodnější?
Metodu s octem nejvíce oceníte při přípravě:

- Tradičního bramborového salátu (český vánoční nezbytnost)
- Vajíčkové pomazánky (bez kousků skořápky a důlků)
- Velikonoční nádivky s vejci
- Plněných vajec pro slavnostní příležitosti
- Obložených chlebíčků s vajíčkem (klasika každé české oslavy)
Já osobně používám tuto metodu pokaždé, když připravuji chlebíčky na narozeninovou oslavu. Úhledně nakrájená vejce jsou vizitkou každého dobrého hostitele a díky octu se mi daří dosáhnout profesionálního vzhledu.
Co ocet ve vodě nezvládne (buďme upřímní)
Žádný trik není dokonalý a je fér zmínit, kdy ocet nepomůže:
Ocet nezabrání praskání vajec během vaření – k tomu potřebujete vajíčka o pokojové teplotě a pozvolný ohřev. Nezlepší chuť vajec (pokud nepoužijete příliš mnoho). A nedokáže zázraky s extrémně čerstvými vejci – ta se budou stále loupat obtížněji než vejce stará 7-10 dní.
Překvapivě, domácí vejce od slepic z dvora se často loupou hůř než ta z Albertu nebo Billy. Je to proto, že komerční vejce jsou obvykle starší, což ve skutečnosti pomáhá při loupání.
Závěr: Jednoduchý trik, který změní váš kulinářský život
Přidání octa do vody při vaření vajec není žádná módní novinka – je to prověřená metoda, kterou šéfkuchaři používají desetiletí. Stojí prakticky nula korun, nezabere žádný extra čas a výsledky jsou konzistentně výborné.
Při příští přípravě vajec si vzpomeňte na tuto radu a vyzkoušejte ji. Garantuji, že až uvidíte, jak snadno skořápka sklouzne z uvařeného vejce, stanete se věřícími.
Používáte sami nějaký zajímavý trik při vaření vajec? Máte rodinný recept, který se předává z generace na generaci? Podělte se o něj v komentářích – nejzajímavější tipy vyzkoušíme v naší redakční kuchyni!









