Možná se vám to taky stalo. Dáváte cibuli na záhon — a výsledek je pořád stejný: pár menších paliček, nic moc do zásoby na zimu. Na jaře mi sousedka mezi řečí řekla tip, který podle ní zaručeně zabírá. Něco ve stylu „vyzkoušej to, nic za to nedáš“. Tak jsem zkusila — a světe div se, letos mám cibule fakt na rozdávání.
Začíná to banálně: cibule, kterou chce růst
Většina lidí zasadí cibuli, pokropí a nechá být. Jenže sousedčina metoda má několik „fíglů“ navíc. prý ji učila ještě babička za socialismu, možná proto je tak jednoduchá.
- Před výsadbou ponořte cibuli na 2–3 hodiny do mírně slané vody. Údajně to vyděsí červce, kteří s oblibou likvidují kořínky.
- Nesaďte moc hluboko — jen zasypte kořeny a zbytek nechte vykukovat. Někomu to připadá divné, ale cibule prý lépe dýchá.
- Nenechte záhon vyschnout ani rozbahnit. Měsíc tři zpátky, když přišla vedra, jsem zalévala v menších dávkách, ale každý den večer.
- Použijte popel z dřeva (normálně od grilování nebo z krbu). Jednou za dva týdny ho jemně rozprostřete kolem rostlin. Prý odpuzuje škůdce a přidává minerály. Z vlastní zkušenosti — funguje i na mravence.
Ne, není to žádná věda — spíš ritual. Ale když v našem chatu zahrádkářů padla řeč na úrodu, většina těch, kdo to zkusili, hlásila stejný efekt: cibule větší, zdravější, mín červa.
Co se mi opravdu osvědčilo
Letos jsem navíc do záhonu přimíchala trochu kompostu a střídala řádky cibule a mrkve. Kolegyně říkala, že tím oklameme škůdce — lupa na mrkev, ztratí se zápach cibule a naopak. Zda to tak funguje pro vás — těžko říct, ale já teď sklízím oboje v rekordních dávkách.
V jednom článku jsem četla, že popel nesmí být z ošetřeného dřeva, jinak si člověk přidá na záhon škodliviny. Tak na to bacha. Taky jeden ze známých říká, že u něj cibule nesnese přemokření — možná záleží na půdě. Každopádně, pravidelné okopávání a minimum plevele fakt pomáhá, to vidím i u sousedů na chatě u Berouna.
Tipy, které jsem převzala (a co bych změnila příště)
- Příliš brzké sklizně? Vydržet až do doby, kdy listy úplně polehnou — ukázalo se, že tím cibule vydrží déle uskladněná. Dřív jsem ji zoufale tahala už v červenci a za pár týdnů hnila.
- Střídat záhony — rotace každý rok, jak radí i moje mamka. Prevence proti červotoči a únavě půdy.
- Pokud pěstujete ve městě, postavte záhon na místo s co nejvíce slunce. Sousedka z Prahy 8 používá vyvýšené truhlíky přímo na balkoně — výsledky má lepší než já na vesnici, což mě trošku štve.
Cibule, která chutná a drží až do jara
Jedna věc je úroda, druhá — jestli cibule vydrží uskladněnou bez plísně až do jara. Tady platí staré triky: neskladovat s bramborami, ideál je síťka ve stínu (můj děda je věšel na půdu, ale dnes je to spíš sklep nebo komora). Pokud má někdo zkušenost s lepším způsobem — napište mi, ráda se poučím.
Víceméně — možná vše zafungovalo prostě proto, že letos bylo víc slunce. Ale vlastně mě baví tomu věřit. Možná zkuste, třeba vám to taky přinese dvojnásobek cibule. A pokud máte vlastní tipy nebo vám něco nefunguje, dejte vědět v komentářích. No, ať už tak nebo tak — přeju pořádnou úrodu.