Trik profesionálních kuchařů: Proč do těsta na palačinky přidávají minerálku

Už vás nebaví, že vaše domácí palačinky nikdy nejsou tak nadýchané a dokonalé jako v restauraci? Tajemství může být jednodušší, než si myslíte. Profesionální kuchaři po celé České republice používají překvapivou ingredienci, která promění obyčejné těsto na palačinky v kulinářské kouzlo – a pravděpodobně ji už máte v lednici.

Tajemství odhaleno: Proč právě minerálka?

Když jsem poprvé viděl šéfkuchaře v jedné pražské restauraci přilévat Mattoni do těsta na palačinky, myslel jsem si, že je to jen jeho osobní rozmar. Jenže pak jsem stejný trik zaznamenal v dalších třech podnicích a začal pátrat, co za tím stojí.

Odpověď je překvapivě založená na vědě. Bublinky oxidu uhličitého v minerálce fungují jako přírodní kypřicí prostředek. Když se dostanou do těsta, vytvoří malé vzduchové kapsy, které při tepelné úpravě expandují a výsledkem jsou výrazně nadýchanější palačinky.

Navíc minerály obsažené ve vodě mohou jemně zvýraznit chuť a pomáhají při tvorbě krásné zlatavé barvy při smažení.

Jak přesně to funguje v těstě

V běžném těstě na palačinky většinou používáme obyčejnou vodu nebo mléko. Problém je, že tyto tekutiny nepřidávají těstu žádnou strukturu. Minerálka díky obsahu CO2 vytváří v těstě mikroskopické bublinky, které:

  • Nadlehčují strukturu těsta
  • Vytvářejí jemnější texturu hotových palačinek
  • Pomáhají těstu lépe reagovat na teplo
  • Snižují riziko „gumových“ palačinek

Nejde jen o mou teorii – je to fakt, který potvrzují kuchaři ve špičkových restauracích od Karlových Varů až po Ostravu.

Pozor na správné načasování!

Je tu ale jeden háček – musíte minerálku přidat těsně před smažením. Pokud těsto připravíte příliš dlouho dopředu, bublinky vyprchají a efekt se ztratí. Ideální je vmíchat minerálku jako poslední ingredienci a začít smažit do 10 minut.

Moje zkušenost: Test obyčejné vody proti minerálce

Minulý měsíc jsem se rozhodl tento trik otestovat na vlastní kůži. Připravil jsem dvě naprosto identická těsta – se stejným množstvím mouky, vajec a soli. Jediný rozdíl byl v tom, že do jednoho jsem přidal 200 ml obyčejné vody z kohoutku a do druhého stejné množství Magnesia.

Trik profesionálních kuchařů: Proč do těsta na palačinky přidávají minerálku - image 1

Rozdíl byl patrný už při nalévání těsta na pánev. Těsto s minerálkou se rozlévalo jinak – zdálo se „živější“. A výsledek? Palačinky s minerálkou byly:

  • O přibližně 15 % nadýchanější
  • Měly jemnější strukturu
  • Získaly krásnou zlatavou barvu rychleji
  • Chutnaly delikátněji

Co mě překvapilo nejvíc? Nikdo z rodiny nepoznal, jaké kouzlo jsem použil, ale všichni se ptali, proč jsou tentokrát palačinky tak výjimečně dobré.

Jakou minerálku vybrat pro dokonalé palačinky

Ne každá perlivá voda funguje stejně. Podle mých testů a rozhovorů s kuchaři se jako nejlepší jeví:

  • Mattoni – střední obsah bublinek, dostupná v každém Albertu nebo Bille
  • Magnesia – pro ty, kdo preferují jemnější texturu
  • Korunní – funguje spolehlivě a je cenově dostupná

Zajímavé je, že nejlépe fungují minerálky se středním obsahem bublinek. Příliš perlivá voda může způsobit, že těsto bude příliš řídké, zatímco jemně perlivá někdy nemá dostatečný efekt.

A co ochucené minerálky? Otestoval jsem i ty – citronová varianta dodá palačinkám jemný citrusový nádech, který funguje skvěle, pokud plánujete sladkou náplň.

Krok za krokem: Dokonalý recept na palačinky s minerálkou

A teď to nejdůležitější – recept, který díky minerálce vytvoří palačinky jako z michelinské restaurace:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 300 ml mléka
  • 100 ml minerální vody se středním obsahem bublinek (přidejte jako poslední!)

Postup:

1. Mouku prosejte do mísy a přidejte špetku soli.

2. Uprostřed vytvořte důlek a rozklepněte do něj vejce.

3. Začněte míchat a postupně přilévejte mléko, až vznikne hladké těsto.

4. Vmíchejte rozpuštěné máslo (ne horké).

Trik profesionálních kuchařů: Proč do těsta na palačinky přidávají minerálku - image 2

5. Těsně před smažením vmíchejte minerálku a jemně zamíchejte – nesnažte se vymíchat všechny bublinky!

6. Na rozehřáté pánvi potřené trochou oleje smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova.

Časté chyby, které Češi dělají při přípravě palačinek

Při svých kulinářských workshopech v Praze jsem si všiml několika opakujících se chyb, které lidem brání v dosažení dokonalých palačinek:

  • Příliš horká pánev – ideální je střední teplota
  • Nedostatečné odpočinutí těsta – nechte ho stát alespoň 15 minut před přidáním minerálky
  • Přílišné míchání po přidání minerálky – tím přijdete o bublinky
  • Používání staré nebo vyčpělé minerálky – musí být čerstvě otevřená

Mimochodem, víte, co dělá většina českých domácností špatně? Snaha ušetřit na kvalitě mouky. Zatímco na běžné pečení může levnější mouka fungovat dobře, pro dokonalé palačinky je lepší sáhnout po kvalitní hladké mouce z českých mlýnů.

Nejen pro sladké mlsání

Ačkoliv většina z nás zná palačinky plněné marmeládou, nutellou nebo tvarohem, trik s minerálkou funguje skvěle i pro slané varianty. V jedné restauraci v Karlových Varech jsem ochutnal palačinky s kozím sýrem a medovou zálivkou, které byly připravené právě s použitím minerálky v těstě.

Jejich nadýchanost perfektně ladila s krémovou texturou náplně. Pokud chcete ohromit návštěvu, zkuste tuto kombinaci – stojí za to!

Je to opravdu tak jednoduché?

Ano, je to skutečně tak prosté. Tento jednoduchý trik používají profesionální kuchaři, protože funguje spolehlivě a nevyžaduje žádné exotické ingredience. Jde o perfektní příklad kulinářského hacku, který může okamžitě pozvednout vaše domácí vaření na novou úroveň.

Vyzkoušeli jste už někdy přidat minerálku do těsta na palačinky? Jaký je váš oblíbený recept nebo náplň do palačinek? Podělte se o své zkušenosti v komentářích – možná objevíme další skvělý trik!