Bye, bye, Sometimes Clojure

Blog SoftWare Samuraj bude mít na jaře další narozeniny. A ačkoliv — jak to sám vnímám — je to takový blogísek 3. kategorie, mám ho rád a jeho psaní mě baví. Primárním důvodem, proč jsem ho začal psát a proč v jeho psaní stále pokračuju, je… sebe-vzdělávání. Nicméně, plné čtyři měsíce předtím, než jsem začal psát SoftWare Samuraje jsem začal psát jiný blog. 👀

Asi za to může Pragmatic Programmer

Jedna z prvních knih o softwarovém inženýrství, kterou jsem kdy četl, byl Pragmatic Programmer a spousty myšlenek v knize obsažených se držím dodnes. Jedna taková myšlenka se nachází v 5. kapitole Your Knowledge Portofolio, speciálně tip č. 8 Invest Regularly in Your Knowledge Portfolio:

Learn at least one new language every year.

A tak jsem se přes vánoce 2010 pustil do studia Clojure. Byla to zároveň láska na první pohled a zároveň děsivé setkání s realitou. Matrix hadr — objevil jsem paralelní vesmír funkcionálního programování a Lispu. 🤯

A abych své studium zúročil a “zaperzistoval”. Začal jsem (si) psát blog:

Sometimes Clojure

Clojure bylo, je a bude minoritním jazykem. Tak to prostě chodí — ne každý se může stát rytířem Jedi. 🤭 A tak, i když jsem v něm nic produkčního nenapsal, vždy pro mě bylo silnou inspirací, která se odrážela v myšlení a programování v jiných jazycích.

Během těch let jsem měl dvě silné vlny, kdy jsem napsal většinu článků na blogu Sometimes Clojure. Jedna byla logicky v počátku, ta druhá je výsledkem setkání s Carin Meier, a.k.a. @Gigasquid na konferenci v roce 2016. Pak opět blog upadl v hibernaci.

Celkově se mi podařilo napsat 31 článků proměnlivé úrovně. Některé jsou naivní a začátečnické, některé nejsou úplně špatné. Dva mi dokonce uveřejnili na serveru Zdroják.cz.

Bye, bye 👋

Letos jsem se rozhodl do toho konečně říznout a blog Sometimes Clojure zrušit. Nechal jsem vypršet doménu clojure.cz, na které jsem blog hostoval a postupně převedl Clojure články pod blog SoftWare Samuraj.

Všechny tehdejší články jsou nyní dostupné pod tagem clojure. Třeba jich časem ještě pár přibyde. 🤞